Využijte meditaci ke zlepšení zdraví. Stačí pár minut denně

 Zdraví 
07. listopadu 2019 15:05 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nemusíte být buddhistický mnich, ale můžete těžit z výhod meditace Pixabay
Když se řekne meditace nebo modlitba, většina lidí si představí konání, které souvisí s nějakým náboženstvím. Překvapivě ale může meditace pomoci i našemu zdraví.

Že se meditace může stát zdrojem zlepšení našeho zdraví, vyplývá nejen z laického sledování skupin lidí, kteří se meditaci a modlitbě věnují, ale také vychází z vědeckých studií, které se na toto téma konaly v různých státech světa.

Kolik času je třeba?

Je zajímavé, že není potřeba věnovat meditaci příliš času. Samozřejmě čím více, tím lépe, ale už patnáct minut denně po dobu osmi týdnů stačí k tomu, abyste aktivovali různé geny, které podpoří vaše zdraví prostřednictvím odpovědí imunitního systému. Stejně tak dojde ke snížení krevního tlaku či k úpravě rozkolísané hladiny krevního cukru. Zvolit můžete různé relaxační techniky, jógu, křesťanskou meditaci či jakoukoli jinou metodu, která je blízká vašemu vnímání světa.

Co vše se děje v organismu

Aktivizace genů je jedním ze způsobů, jak meditace působí. Jindy jde spíš o odbourání úzkostí a depresí, které samy o sobě působí výrazné zhoršení zdravotního stavu. Meditace také dává člověku schopnost se odpoutat od svého světa, ve kterém hraje roli aktuální nemoc či problémy. Díky tomu se rapidně mění vnímání toho, co prožíváme. Možná znáte ten pocit, který nastává, když je vám špatně, ale musíte se soustředit na jiné věci, například na návštěvu. Právě tímto způsobem může fungovat i meditace či modlitba.

Jiným efektem meditace a modlitby je růst šedé kůry mozkové v určitých částech mozku. Znamená to, že dochází vlivem meditace ke zlepšování kognitivních schopností. Zlepšuje se výkon vašeho mozku, současně se stáváte citlivějšími vůči okolí. Je třeba ale říci, že nedochází k nárůstu šedé kůry ve všech oblastech, ale jen v některých, například v oblasti centra sluchu.

Co když nejsem na meditaci

Častou výmluvou, proč se lidé vyhýbají meditaci, je obava, že by mohli sklouznout k nějakému náboženství, o které nestojí. Máte-li jakoukoli pochybnost, věnujte se prostě relaxaci. To je aktivita, která má mnohé prvky společné s meditací, ale lze ji provozovat podobně jako jakékoli fyzické cvičení. Aby vše fungovalo, měla by relaxace obsahovat prvky na uvolnění a na soustředění k danému okamžiku. Taktéž by mělo docházet k prohloubení dýchání a k eliminaci myšlenek na starosti a nemoci. Stačí si dát toto téma do vyhledávače na internetu, případně se podívejte přímo na článek zde.

Co lze ještě očekávat

Vedle zlepšení imunity a dalších benefitů, které byly popsány už v prvním odstavci, je meditace dobrým prostředkem, který působí proti bolestem. Nemocní rakovinou či dalšími závažnými nemocemi jsou schopni pocítit výraznou úlevu v jejich stavu. Kromě toho se meditací dají řešit různé úzkostné stavy, deprese a nespavost či jiné poruchy spánku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve