Co všechno prozradí nehty o vašem zdraví?

 Zdraví 
10. listopadu 2019 15:29 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nehty jsou zrcadlem vašeho zdraví  Depositphotos
Nehty o zdraví člověka dokážou prozradit mnohé. Podle jejich tvaru a barev můžete poznat, co se s vaším tělem nyní děje. Nehty jsou totiž zrcadlem vašeho aktuálního stavu. Dobře si je prohlédněte.

Podívejte se na své nehty a hledejte na nich různé odchylky, prohlubně, rýhy, vyvýšeniny či neobvyklé zbarvení. Podle toho totiž poznáte, zda s vaším zdravím není něco v pořádku. Pokud na své nehty nanášíte lak, odlakujte ho, jinak drobné odchylky nebudete moci spatřit.

Nerovnoměrné rýhy

Máte nerovnoměrný povrch nehtů? Když si po nich jemně přejedete prsty, zjistíte, že na nich máte rýhy a případně prohlubně? Pokud tam máte i barevné skvrny, může jít o lupénku. Ta totiž nejčastěji začíná skvrnami na nehtech. Kromě lupénky můžete ještě prodělávat zánětlivou artritidu. Když kromě poničených nehtů máte ještě jiné příznaky, neváhejte vyhledat lékaře.

Suché a křehké nehty

Lámavé nehty nejsou příčinou vážnější nemoci, jde o poměrně častý jev. Dochází k němu většinou kvůli vysušení nehtových plotének, což způsobuje pobyt ve vlhkém prostředí či chlorovaná voda. Může jít také o pouhý příznak stárnutí. Důležité je, abyste nehty hydratovali různými produkty, které obsahují glycerin nebo bambucké máslo.

Bílé skvrny

Máte na nehtech bílé skvrny? Nejde o nedostatek vápníku, ale může to být příznak hromadění velkého množství kyseliny močové v těle. Když máte nehty pokryté bílými skvrnami a jejich okraje jsou tmavší, může jít o jaterní onemocnění. Pokud vás provázejí nějaké zdravotní potíže, raději se obraťte na vašeho lékaře.

Vyboulené nehty

Mezi nehtovým lůžkem a samotným nehtem by měla být menší prohlubeň. Může se stát, že ji tam mít nebudete, ale nehty se vám v tom místě vyboulí. Nebylo by to nic výjimečného, kdyby se vám na tom místě začaly i křivit. Vyboulené nehty mohou značit potíže s játry či ledvinami. Nad tímto jevem byste neměli mávnout rukou.

Žluté nehty

Zažloutlé nehty mají často kuřáci. Pokud kouříte, patrně netrpíte žádnou nemocí, ale příčinou žlutých nehtů jsou cigarety. Nehty mohou zežloutnout i z častého lakování. Pokud neděláte ani to, může jít o plísňovou infekci. V dalším případě vás tato barva může upozornit na poruchu štítné žlázy, cukrovku či onemocnění jater. Dále čtěte: Studené nohy mohou být jedním z příznaků zdravotních potíží.

Témata: nehty, skvrny, rýhy, barvy
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47