Jak dlouho mají spát děti a kolik vlastně stačí maminkám

 Děti 
09. března 2020 11:33 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Spánek dětí by měl mít svůj rytmus Depositphotos
Kvalitní spánek je důležitý pro celkové zdraví lidského organismu. Ale zejména u čerstvých maminek je právě spánkový deficit zdrojem jejich největších potíží. Jak dlouho by tedy měly jejich miminka spát? A kolik stačí jejich maminkám?

Spánku si maminky po návratu z porodnice moc neužijí. Jejich děti navíc s tím, jak rostou, získávají jiné spánkové rytmy, kterým se jejich maminky musí neustále přizpůsobovat. Každé dítě je navíc jiné, jedno toho naspí hodně, druhé je zase skoro pořád vzhůru.

Jak by mělo dítě spát?

Některé děti zvládnou prospat celou noc bez krmení už v půl roce věku. Novorzenec může spát až 20 hodin denně, ve druhém a třetím měsíci ale jeho potřeba spánku klesá na nějakých 16 hodin. Miminka totiž nedokáží rozlišovat, kdy je den a kdy noc, takže se jejich maminky zkrátka musí přizpůsobit jejich potřebám.

To ale rozhodně neplatí napořád. V pozdějším věku je důležité, aby rodiče dětem nastavili přesný spánkový režim. To znamená, že spát by děti měly chodit neustále ve stejnou hodinu.

To znamená, že pokud dítě nechce například spát v noci a naopak spí hodně přes den, budete ho muset tak trochu spánkově převychovat. Přes den ho budete muset více budit a udržovat třeba hrou vzhůru, aby si zvyklo spát v noci. Rozhodně nenechávejte dítě na jeden rok věku spát odpoledne, protože pak zaručeně večer nebude chtít usnout. Jde především o to, aby dítě spalo v noci a s ním i vy.

Když chodí dítě do školky, zvykne si na poobědový spánek, který se odbourává až v posledním ročníku školky. To z toho důvodu, aby si starší dítě nepřineslo na první stupeň základní školy nesprávné spací návyky. Ostatně děti v předškolním věku už potřebují jen 9 až 13 hodin spánku.

Kolik naspí teenageři a dospělí

Potřeba spánku se dále snižuje s přibývajícím věkem dětí, v období puberty by jim tak mělo stačit 8 až 10 hodin spánku. S přechodem do dospělosti se tato potřeba nadále snižuje.

U dospělých se už potřeba spánku tolik nemění a obecně se doporučuje naspat denně 8 hodin. Starší lidé a senioři pak spí ze všech věkových skupin nejméně. Obecně se uvádí, že nedostatek spánku u nich může vést k rozvoji senility nebo demence, platí ale obecně, že pokud dlouhodobě málo spíme, zaděláváme si na různé zdravotní problémy. Dále čtěte: Poruchy učení mají několik důvodů.

Témata: děti, dospělí, spánek, čas
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod