Nejsmrtelnější pandemií v historii byla španělská chřipka. Zemřelo 50 milionů lidí

 Zdraví 
15. března 2020 06:56 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Smrtelný virus i tehdy přišel z Číny Otis Historical Archives, National Museum of Health and Medicine
V roce 1918 způsobil kmen chřipky známý jako španělská chřipka globální pandemii. Rychle se šířil a hodně zabíjel. Infikováni byli mladí i staří, nemocní i zdraví. Nakonec zemřelo nejméně 10 % nakažených po celém světě.

Odhady se sice liší, ale předpokládá se, že španělská chřipka infikovala třetinu světové populace a zabila nejméně 50 milionů lidí, což z ní činí nejsmrtelnější pandemii v moderní historii. Ačkoli virus v té době získal přezdívku španělská chřipka, je nepravděpodobné, že by pocházel ze Španělska.

Co způsobilo španělskou chřipku?

Vše vypuklo v roce 1918 během posledních měsíců první světové války, přičemž historici se nyní domnívají, že právě válečný konflikt byl částečně odpovědný za šíření viru. Na západní frontě onemocněli vojáci žijící ve stísněných, špinavých a vlhkých podmínkách. Byl to přímý důsledek oslabeného imunitního systému způsobeného podvýživou. Jejich nemoci byly infekční a rychle se šířily.

Během léta 1918, kdy se jednotky začaly vracet domů, přinesly s sebou nezjištěný virus. Ten se rozšířil napříč městy a vesnicemi v domovských zemích vojáků. Virus hodně napadal mladé dospělé ve věku 20 až 30 let, kteří byli dříve zdraví.

Zase Čína

V roce 2014 nová teorie o původu viru naznačila, že se poprvé objevil v Číně. Dříve neobjevené záznamy spojily chřipku s přepravou čínských dělníků napříč Kanadou v letech 1917 a 1918. Dělníci byli většinou zemědělci ze vzdálených částí venkovské Číny. Před přepravou do Francie strávili šest dní v zapečetěných vlakových kontejnerech. Posléze ve Francii vykládali vlaky, stavěli silnice a opravovali poškozené nádrže. Celkově bylo na západní frontu mobilizováno přes 90 000 pracovníků.

Podle dobových záznamů 25 tisíc čínských dělníků v roce 1918 infikovalo asi 3 tisíce kanadských občanů. Tehdy tomu ale nebyla věnována pozornost, a tak v době, kdy čínští dělníci dorazili do severní Francie, bylo mnoho z nich nemocných a brzy po stovkách umírali.

Kolik lidí zemřelo?

Na jaře 1919 už počet úmrtí na španělskou chřipku klesal. Po vypuknutí nákazy zůstaly země zdevastované, protože zdravotničtí pracovníci nebyli schopni zastavit šíření choroby. Pandemie zopakovala to, co se stalo před 500 lety, když černá smrt vyvolala chaos po celém světě.

Virus postihl až 500 milionů lidí na celém světě. V té době to představovalo třetinu světové populace. Na nákazu zemřelo až 50 milionů lidí, i když skutečné číslo je pravděpodobně ještě vyšší.

Odhaduje se, že virus infikoval až 25 % americké populace, mezi příslušníky amerického námořnictva tento počet dosáhl až 40 %, a to pravděpodobně kvůli podmínkám na moři. Chřipka zabila téměř 700 tisíc Američanů. Dopad na obyvatelstvo byl tak závažný, že v roce 1918 byla americká délka života snížena o 12 let.

Pandemie se rozšířila do Asie, Afriky, Jižní Ameriky a jižního Pacifiku. V Indii dosáhla úmrtnost až 50 úmrtí na 1 000 lidí, což bylo doslova šokující číslo. Dále čtěte: Jak se obrnit proti virům. Imunitu posílí grep i houby šitake.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod