Karanténa přehledně a bez paniky. Které potraviny by vám doma určitě neměly chybět

 Ostatní 
14. března 2020 11:02 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Máme pro vás seznam věcí, kterí by vám doma neměly chybět Pixabay
V souvislosti s koronavirovou pandemií vyzval premiér Andrej Babiš občany, aby zachovali klid a nevykupovali zásoby potravin, kterých je v současné době dost. Přesto je nutné mít doma alespoň nějakou zásobu nejdůležitějších věcí.

Ať už vám karanténa hrozí přímo, nebo se jen bojíte, že v obchodech nebude dostatek potravin, máme pro vás seznam věcí, které by vám doma neměly chybět. A rozhodně se nespoléhejte jen na mouku a těstoviny. Takové špagety vás sice zasytí, ale jedná se o jídlo na živiny velmi chudé.

Luštěniny 

Podstatnou část zásob by měly tvořit luštěniny jako cizrna, hrách, čočka, fazole nebo sojové boby. Luštěniny jsou totiž výborným zdrojem vlákniny, sacharidů a minerálních látek. Málokdo také ví, že jsou považovány za skvělý zdroj bílkovin. Například cizrna a bílé fazole mají až 19 g bílkovin na 100 g, což se rovná porci masa, které může být v době krize nedostatkovým zbožím. Luštěniny budou však pravděpodobně k dostání stále a navíc stojí pár korun.

Rýže

Jedná se o skvělou potravinu, která se dá dobře uskladnit po několik měsíců. V obchodech byste měli sáhnout raději po přírodní hnědé rýži, která obsahuje bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, fosfor, křemík, zinek a vápník. 

Ovesné vločky

Výbornou snídaní nebo rychlou večeří může být i ovesná kaše, která má vysoký obsah bílkovin, vitamínů, vlákniny a minerálních látek.  

Ovoce a zelenina

Vhodně uskladněná zelenina a ovoce vydrží relativně dlouhou dobu. Doma by vám rozhodně neměla chybět cibule a česnek v dostatečném množství na 2 týdny. Mezi trvanlivější druhy zeleniny patří například veškerá kořenová zelenina, dýně, červená řepa, ale také květák a brokolice. 

Vejce a mléčné výrobky

Ve vašich zásobách by neměla chybět alespoň 2 balení vajec, karton trvanlivého mléka a pár balíčků trvanlivých sýrů. 

Mouka

Lidé v panice vykupují mouku. Pokud doma máte dva balíčky, je to v pořádku, protože v kuchyni ji občas využijete, ale rozhodně by neměla tvořit základ vašeho jídelníčku. Při koupi věnujte pozornost datu spotřeby, protože jednotlivé druhy mouky mají různou trvanlivost. 

Maso 

Čerstvé maso v lednici vydrží jen několik dní, ale určitě se vyplatí mít zásobu pár balíčků masa v mrazáku.

Salámy 

Uzeniny jsou velmi trvanlivé a doma rozhodně nějakou tu štangli salámu upotřebíte. 

Pečivo

Pečivo nepatří mezi trvanlivé potraviny, ale když si dáte do mrazáku bochník nakrájeného chleba či toastový chléb, můžete ho kdykoli vytáhnout a rozmrazit. Mnoho mikrovlnných trub má také funkci rozmrazování pečiva a vy tak budete mít pečivo i v případě, že se nebudete moci právě vydat do pekárny. 

A co dalšího by vám doma nemělo chybět?

  • Balená voda
  • Olej
  • Cukr
  • Sůl
  • Kypřící prášek a sušené droždí na pečení
  • Toaletní papír a jiná potřebná drogerie 
  • Léky

A jedna prosba na závěr. Kdo má dodržovat karanténu, ať ji skutečně dodržuje a nesnaží se "chytračit"! Ohrožuje sám sebe, ale hlavně i všechny ostatní. A pro ty, kteří v karanténě již nyní jsou platí, že pokud nemusí nezbytně vycházet, ať zůstanou doma! V případě této mimořádné situace je především nutné dodržovat hygienu a státem nařízené zákazy a omezení. Velmi důležitá je správná technika mytí rukou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008