Přísnější opatření vlády pokračují. Seznam nejdůležitějších věcí, které byste měli mít doma

 Ostatní 
15. března 2020 16:58 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
V krizové situaci byste měli mít určité zásoby vždy doma po ruce Pixabay
Proti šíření koronaviru se přijímají stále přísnější opatření. Současná omezení zřejmě nebudou poslední a je třeba připravit na to i svoji domácnost. Co by vám nemělo pro případ nejvyšší nouze doma chybět?

Sestavili jsme pro vás žebříček nejdůležitějších věcí, které byste měli mít doma stále při ruce. A to nejen v současné krizové situaci.

20 litrů pitné vody

Měli bychom počítat přibližně s dvěma litry vody na člověka a den. Pro větší komfort v podobě čištění zubů či opláchnutí 5 až 6 litrů. Jsou dvě možnosti. Buď mít balíky balené vody někde ve spíži nebo si koupit dvacetilitrový plastový barel, nejlépe s kohoutkem, naplnit ho a dát ho do skříně nebo přikrýt tmavou látkou.

Pozor, voda musí být ve tmě, aby se v ní nezačaly množit řasy a bakterie. Agentury, které se zabývají průběhem a následky všemožných katastrof odhadují, že v případě mimořádné události velkého rozsahu bude trvat tři dny, než začne systém fungovat a nastoupí nouzové zásobování. Voda na tři dny je tedy minimum.

Potraviny

Bez jídla sice chvíli vydržíte, ale není dobré dva nebo více dnů nejíst.  Doma byste měli mít krabici trvanlivých potravin, jako jsou oříšky, sušené ovoce, sušenky či konzervy. Odborníci doporučují mít doma zásoby jídla přibližně na čtrnáct dní. Doporučuje se proto mít doma přiměřenou zásobu rýže, mouky, těstovin, cukru či soli. Důležité je slovo "přiměřenou"! Lidé by měli být v rozumné míře předzásobení, protože když bude hrozit třeba zákaz vycházení či uzavření obchodů, vznikne panika a lidi všechno hned vykoupí. 

Léky a desinfekce

Každý měl mít doma nějaké léky proti bolesti, průjmu, horečce, na alergii, kapky do očí a do nosu. Také by měl mít zásobu léků, které užívá. Nemůžete čekat, že když vám léky dojdou, zajdete si pro ně za všech okolností k lékaři. Potřeba jsou také dezinfekční prostředky.

Svíčky a sirky

V případě mimořádné události se hodí mít zdroj světla. V nouzi poslouží i obyčejné svíčky, které vydrží hořet několik hodin. A nezapomeňte na sirky nebo zapalovač. Sirky jsou lepší, protože nikdy neselžou. Mějte v zásobě i baterku a rezervní baterie.

Zdroj informací

Ideální je mít doma rádio na baterky. Když dojde k výpadku elektřiny, internet si sotva pustíte, baterie v telefonu za chvíli dojdou. A kde se budou vysílat důležité informace? No přece v rozhlase.

Teplo

Protože se nacházíme ještě v relativní zimě , vyplatí se mít k dispozici něco teplého na sebe či deku pro případ, že by selhaly dodávky tepla. V Čechách má snad každý doma spacák a teplé oblečení, a tak to nemusí být takový problém.

Hotové peníze

Většina lidí má v peněžence možná pár stovek a spoléhá na kartu, ale v případě mimořádné události může být bankovní systém přetížený, kartou nezaplatíte a bankomaty samozřejmě budou v krátké době vybrané. Mějte doma přiměřenou rezervu hotovosti, ideálně v menších bankovkách. Co byste měli mít doma pro případ karantény? Psali jsme včera.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47