Dovolená autem? Nesmysl nebo skvělá příležitost?

 Ostatní 
21. června 2018 10:16 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Můžete prožít krásnou cestu a poznat cizí kraje - neberte si zbytečnosti a dejte na naše rady Shutterstock
Pokud se chystáte během léta na dovolenou autem, možná se vám bude hodit pár rad, jak auto připravit a co si určitě přibalit do kufru. Také ukážeme, že může jít o velmi dobré řešení, jak dovolenou naplánovat.

Dovolená autem může být nejlevnějším řešením, jak prožít zajímavé zážitky v cizině. Možná tomu nevěříte, ale je to opravdu tak. Zatímco při cestování letadlem či autobusem jste obvykle vázáni na jedno místo a případně si musíte v místě půjčovat auto, při cestování vlastním autem tyto starosti odpadají. Cesta je významně levnější a nemusíte nic platit předem. Ve většině destinací, jako je Chorvatsko, Itálie, Řecko a samozřejmě v mnoha dalších, ubytování seženete na místě. Další důležité informace můžete najít v článku zde.

Cena

Cena leteckého zájezdu do Řecka je obvykle vyšší než 15 tisíc korun. Pro čtyřčlennou rodinu to je hned 60 tisíc. Při cestování autem najedete asi 4 tisíce kilometrů a za ubytování v apartmánu dáte zhruba 35 – 70 euro za rodinu a noc. Záleží samozřejmě na lokalitě a vzdálenosti od moře. Cenové propočty tedy mluví jasně pro automobilový výlet. I když započítáte nejrůznější  poplatky za dálnice, stejně se dostanete maximálně na poloviční cenu – samozřejmě včetně ubytování a jídla.

Příprava auta

Zahraniční dovolená autem je vhodná pro schopné řidiče. Ale je také zapotřebí mít auto v dobrém technickém stavu. Samozřejmostí by mělo být, že si necháte auto překontrolovat v servisu. Zajímat byste se měli jednak o stav oleje, chladicí kapaliny a dalších provozních kapalin. Měli byste mít vyřešeny servisní zásahy tak, aby vám neuplynul servisní interval v zahraničí. Zvláštní kontrolu zaslouží brzdové obložení. Může být ještě v pořádku, ale po najetí několika tisíc kilometrů by v pořádku být nemuselo.

Pak byste se v zahraničí dostali do značných problémů. Pozornost věnujte stavu světlometů. Pokud neumíte vyměnit žárovku, nacvičte si to před cestou. Některé státy vyžadují speciální výbavu – např. určitý počet reflexních vest či náhradní zapalovací svíčky. Pokud máte klasickou rezervu, překontrolujte její tlak. Podobně učiňte i s dojezdovým kolem. Pomocí může být pumpa či kompresor. Při drobnějších únicích umožní dojezd i bez výměny kola, jen s občasným dohuštěním pneumatik. Samozřejmostí je aktualizovaná navigace.

Výbava na cestu

Vezměte si určitě základní nářadí. Sadu šroubováků, sadu klíčů, univerzální kleště, plastové stahovací pásky. Určitě se hodí svítilna.

Z věcí, které mohou cestu zpříjemnit, stojí za to mít s sebou zásobu dobré hudby. Mějte v kabině dostatek nápojů. Budete-li cestovat opravdu dlouho, nezapomeňte na nápoje s účinkem proti usnutí. Pasažérům se mohou hodit lehké pokrývky, kterými se přikryjí. V noci se totiž může ochladit a pro řidiče je lepší mít v kabině nižší teplotu, která působí proti únavě. Ti, kdo se budou chtít prospat, budou potřebovat větší teplo. Nezapomeňte na drobné občerstvení, které bude mít řidič po ruce i když budou ostatní spát. Pro řidiče je důležité, protože také umí zabránit usnutí a tak ochránit život celé rodiny.

Další inspirace

Cestujete-li bez dětí, můžete využít auto k přespání. Minimálně cestou vám tak odpadne nutnost shánět ubytování. Zastavíte na vhodném parkovišti, kde mají toalety, a upravíte si auto na spaní.

Do auta se hodí i některé dobré vybavení, které může usnadnit v zahraničí život. Existuje třeba varná konvice na 12 voltů, různě široké nafukovací matrace a další zajímavé vychytávky. Nezapomeňte na pojištění a asistenční službu pro případ poruchy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008