Při cestách vlakem si můžete významně snížit náklady. Mnoho lidí ale těchto možností nevyužívá

 Ostatní 
12. října 2021 07:38 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Využitím registrace můžete snížit náklady na cestování Pixabay
Jak ušetřit při cestování vlakem? Jak výrazně se dají snížit náklady? Možnosti jsou, mnoho lidí jich ale nevyužívá. Máme další informace.

Doba, kdy cena jízdenky byla vždycky stejná, je dávno pryč. Přesto ale nemusíte platit i za občasné využití vlaku majlant. Jde jen o to využít správně nabízené možnosti.

Kupujte lístky přes internet

Důležitou možností, která platí pro různé přepravce, je být zaregistrovaný u dané společnosti, využívat její portály k nákupu jízdenek, a tím si zajistit různé výhody, které daná společnost nabízí. Typicky jde o získávání bodů, které lze později vyměnit za jízdenky, či kreditů, které uplatníte při dalších nákupech. Někdy znamená vlastnictví elektronického přihlášení možnost zakoupení místenky zdarma. České dráhy mají i možnosti různých In karet. Je možné pořídit slevu 25 procent za relativně příznivé peníze, které se vám při cestování rychle vrátí. Jsou však i lidé, kterým se vyplatí vyšší slevy. Ti ale obvykle cestují pravidelně a o možnostech dobře vědí. Základní chybou příležitostných cestovatelů je tedy nakupování lístků bez registrace. Tak se lidé zbytečně ochuzují o výhody.

Správné využití nasbíraných bodů

Zatímco například kredity nasbírané v rámci Smile clubu od Leo Expressu vyměníte okamžitě za slevu na jízdném u další cesty, u bodů nasbíraných v rámci Českých drah je situace složitější. Určitý počet bodů vás totiž opravňuje k nákupu jízdenky do kteréhokoliv místa v ČR. Pokud si toto neuvědomíte, může se vám stát, že si vyměníte dlouho sbírané body za jízdenku do sousední vesnice. Pamatujte tedy na to, že se body vyplatí využít na cestování do vzdálených destinací. Také existuje možnost pořídit si celodenní jízdenku. Její bodová hodnota je 350 bodů, jednotlivá cesta je za 200 bodů. Můžete tedy při cestě tam a zpět v jednom dni ještě ušetřit.

Další informace

Je patrné, že čím více cestujete, tím více ušetříte. Pro určitý objem cest se vyplatí nákup určitých vyšších slev za poplatek. U některých společností se vám při vyšším nájezdu zvyšuje množství vracených kreditů. Každopádně doporučujeme podrobně prostudovat jednotlivé weby dopravních společností a zjistit, jaké výhody nabízejí. Nemusí jít totiž jen o slevu na jízdném, ale třeba i o možnost získat občerstvení za lepší cenu nebo zdarma. Pokud se bojíte, že byste trpěli ve vlaku kinetózou, přečtěte si starší článek na toto téma.

Zdroj: České dráhy, Leo Express.

Témata: vlak, cestování, slevy
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47