Olej z lískových oříšků má blahodárný vliv na naše zdraví a je vhodný i při dietě

 Zdraví 
09. října 2021 12:13 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lískové oříšky jsou nabité zdravím Pixabay
V regálech obchodů je řada produktů, které běžně nekupujeme. V některých případech to je docela škoda. Příkladem může být olej z lískových oříšků. Máme další informace.

Lískový oříšek je původem z Asie, ale rozšířil se i v Evropě. Plody běžně používáme v kuchyni. Jaké použití ale má olej lisovaný za studena z lískových oříšků? Pokusíme se odpovědět.

Obsah látek

Olej z lískových jader obsahuje hodně energie. Významné je zastoupení vitaminu B1, B2, C a E. Z minerálů se zde nachází chrom, bor, hořčík, draslík, vápník, fosfor, selen, měď, mangan, zinek, železo. Nechybí kyselina listová a pantotenová. Jako v jiných olejích také v lískovém jsou sacharidy jen minimálně. Nasycené mastné kyseliny tvoří 6 % a 94 % pak nenasycené mastné kyseliny. Z nich největší podíl má omega-9 kyselina olejová, a to konkrétně 83 %. Jedenáct procent má kyselina omega-6 linolová. Jen desetinu procenta pak omega-3 kyselina linolenová.

V čem prospívá

Lískový olej se hodí při celé řadě zdravotních obtíží, ale také z hlediska kvalitní výživy. Má totiž natolik unikátní složení, že dokáže prakticky nahradit ve stravě maso, což je samozřejmě informace důležitá pro vegetariány a zejména pro vegany. Může být použit v potravinách pro pacienty s diabetem. Je také výhodné používat olej z lískových oříšků při dietě.

Vedle toho má pochopitelně dobré účinky na naše zdraví, neboť obsahuje řadu látek, které se chovají jako antioxidanty. Tyto látky snižují zánět v těle, zlepšují stav našich cév. Díky tomu se upravuje zvýšený krevní tlak. Olej pozitivně účinkuje na stav plic. Pravidelné užívání vylepšuje paměť, zklidňuje naši psychiku. Lískový olej pomáhá proti chronické únavě, při revmatismu a je dobrý pro všechny, kdo potřebují rychle doplnit energii. Podporuje správnou funkci pohlavních orgánů.

Lískový olej je ale velmi ceněný i pro zevní použití. Slouží jako masážní olej. Hydratuje a vyživuje pokožku. Pomáhá zachovat elasticitu kůže. Jeho účinky omezují tvorbu akné. Může být použit do různých kosmetických přípravků.

Důležité upozornění

Lískový olej používejte jen ve studené kuchyni. Při zahřívání přichází o chuť i o cenné látky. Kombinovat jej lze s ovocem i zeleninou. Charakteristická chuť pražených lískových jader dá pokrmům nový rozměr. Nekupujte olej příliš do zásoby, snadno a rychle žlukne. Uchovávejte jej v temnu a v teplotě pod 18 stupňů Celsia. Vyplatí se proto nakupovat od prodejců, kde je kvalitně skladován a vždy jen v množství pro rychlou spotřebu. Doma raději uchovávejte v ledničce. Vzhledem k jeho vydatnosti jej nepoužívejte při redukčních dietách. Informace o jiných zajímavých olejích najdete třeba zde.

Zdroj: Wikipedia, healthline.com, Superzdrave.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008