Nyní je příležitost k výrobě kvalitního jablečného moštu. Výborně podpoří vaše zdraví

 Zdraví 
07. října 2021 09:17 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čerstvě vylisovaný mošt je plný zdraví prospěšných látek Pixabay
Protože je nyní příležitost k výrobě kvalitního jablečného moštu, je dobré vědět, jak moc je zdravý. Máme další informace.

Jablečný mošt poznáte vedle jablečného džusu snadno. Je zakalený. Ale v tom se ukrývá i jeho obrovská výhoda. Určitě stojí za to si jej v této době dopřát.

Obsah důležitých látek

Čerstvě vylisovaná jablečná šťáva je bohatá na vitamin C a další důležité látky. Zhruba deset procent obsahu tvoří cukry, ale nemusíte se příliš obávat. Jablka mají dobrou kombinaci fruktózy, sacharózy a glukózy a v přiměřené míře se doporučují i pro diabetiky. Z dalších vitaminů zde najdeme provitamin A a vitaminy ze skupiny B. Minerální látky jsou zastoupeny hlavně draslíkem, vápníkem, hořčíkem, manganem a jódem. Zajímavý je i podíl kyselin a antioxidantů. Nesmíme zapomenout na vlákninu. Důležitý je pektin, polysacharid, který je v ovoci odpovědný za hospodaření s vodou. Právě jeho podíl má velký vliv na naše zdraví. A na rozdíl od džusu jej kalná čerstvě vylisovaná jablečná šťáva obsahuje značné množství.

Zdravotní přínos

Zdravotní přínosy jablečné šťávy se odehrávají hned na několika rovinách současně. Obsah vitaminů a minerálů příznivě aktivuje imunitní systém. Obsah pektinu snižuje hladinu cholesterolu, čímž chrání naše tělo před infarktem, mrtvicí a dalšími onemocněními cév. Pochopitelně dochází i k úpravě krevního tlaku. Pektin je též velmi vhodný pro prevenci nádorů střev. Jako i jiné druhy vlákniny je schopen pozitivně ovlivnit hladinu krevního cukru.

Jablečná šťáva ovlivňuje i zdraví pokožky a vlasů. Vzhledem ke zlepšenému hospodaření těla s tuky dochází při pravidelné konzumaci k vylepšení postavy. Je podporován proces hubnutí. Jablečná šťáva také zlepšuje zažívání. Lidé trpící zácpou mohou pocítit výraznou úlevu. Ale obávat se nemusejí ani lidé trpící spíš průjmem. Ostatně jablka či jablečná šťáva nejsou jedinými dostupnými prostředky pro posílení zdraví. Přečtěte si třeba zajímavý příspěvek o účincích probiotik z domácích zdrojů.

Výroba a skladování

Nejlepší je připravovat šťávu v kvalitním odšťavňovači těsně před konzumací. Pak má nejvíce účinných látek. Čtyři jablka stačí přibližně na jednu sklenici, což je také docela rozumná dávka pro podporu vašeho zdraví. Pokud nyní na podzim moštujete ve velkém, uvažte, jakým způsobem šťávu uchováte. V lednici vám čerstvá vydrží zhruba týden. Pokud budete mošt zavařovat, přijdete o většinu prospěšných složek. Dobrou možností je proto zamrazení vyrobeného moštu v PET láhvích, které můžete postupně z mrazáku vytahovat a konzumovat. Mějte na paměti, že účinek na zdraví se nedostaví po vypití jedné sklenice šťávy. Měřitelných výsledků se dosahuje zhruba po měsíci pravidelné konzumace. S denní dávkou šťávy to nepřehánějte, ale jedna či dvě sklenice budou tak akorát.

Zdroj: Wikipedia, Medicin.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve