Mateřské mléko pomáhá tlumit bolest a je i prevencí proti obezitě nebo cukrovce

 Děti 
25. září 2021 10:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kojení je základ zdraví Depositphotos
Kojení je nejen velmi důležitá forma výživy dětí, ale chrání je také do jejich dalšího života před celou řadou nemocí. A nevyplatí se jen dítěti, ale i matce.

Kojení rozhodně není tak snadné, jak se může na první pohled zdát. Je ale velmi prospěšné, a to nejen pro novorozence, ale i matku samotnou. Kromě toho, že ušetříte peníze za umělá mléka a lahvičky, funguje i jako prevence proti mnoha nemocem.

„Při kojení získává organismus dítěte obrovské množství potřebných látek, které následně slouží jako prevence vzniku mnoha chorob. Chrání je před infekcemi dýchacích cest, záněty, alergiemi. Máme ověřeno, že pomáhá tlumit bolest. Když například potřebujeme provést u novorozeného miminka nějaký zákrok, snáší ho mnohem lépe, když je nakojené,“ prozradil Jozef Macko, primář Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Zatočí s obezitou

Kojení je mimo jiné také účinnou prevencí vzniku obezity, která je nyní jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob na světě. „Mnohé studie i dennodenní praxe ukazují, že kojené dítě netloustne. Je to dané unikátním složením mateřského mléka. A nejde jen o obezitu, mateřské mléko je skvělou prevencí i proti cukrovce, hypertenzi a dalším závažným civilizačním nemocem,“ upozornil Jozef Macko. Podle odborníků je každý měsíc kojení spojen se snížením rizika vzniku nadváhy o 4 %. Tedy čím déle je dítě kojeno, tím menší je pravděpodobnost, že bude mít nadváhu nebo bude obézní.

Podle Státního zdravotního ústavu je prokázáno, že kojení obecně zlepšuje zdraví dětí, jejich imunitu a chrání je proti řadě chronických chorob, jako jsou například ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc, astma, diabetes I. a II. typu či alergie. Kromě potřebných živin obsahuje mateřské mléko i protilátky, které chrání dítě např. před záněty středního ucha nebo před průjmy. Kojení má navíc pozitivní vliv na zdraví i z dlouhodobého hlediska. 

Menší riziko rakoviny prsu i vaječníků

Pozitivní zdravotní dopady byly prokázány rovněž u kojících matek, u kterých byla zaznamenána nižší incidence rakoviny prsu, rakoviny vaječníků či osteoporózy. Kojící matky také méně často trpí poporodní úzkostí a depresí. Navíc kojící matky snáze shazují nadbytečná poporodní kila.

Podle Světové zdravotnické organizace dospělí, kteří byli jako děti kojeni, mají dokonce lepší výsledky inteligenčních testů. Role kojení je také zmiňována v souvislosti s dlouhodobou prevencí vysokého krevního tlaku, leukemie nebo některých zánětů střev. O tom, jak dlouho má smysl dítě kojit, jsme psali zde.

Zdroj: SZÚ, Cleveland Clinic, healthline.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve