Výplach nosu slouží jako výborná prevence i léčba respiračních onemocnění. Osvojte si správný postup.

 Zdraví 
17. září 2021 09:07 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Infekce horních cest dýchacích patří k velmi častým onemocněním Depositphotos
Ohledně správné a doporučené hygieny nosu a vedlejších nosních dutin se vedou různé diskuse a spory. Máme důležitá doporučení.

Nejrůznější infekce horních cest dýchacích jsou asi nejčastější onemocnění. Potvrzuje to i MUDr. Jitka Vydrová, specialistka ORL. Díky podnebnému pásmu, ve kterém žijeme, nás dokáží potrápit. Jejich dobrou prevencí může být správné čištění nosu a vedlejších nosních dutin. V následujícím textu si vysvětlíme doporučené postupy.

Nosní konvička

Ačkoliv není pro čištění nosu konvička nezbytná, přesto se dá její nákup doporučit. Její použití je totiž jednoduché a velmi usnadní průplach nosu. Přitom se jednoduše ovlivní, aby slaný roztok nezatekl příliš do krku, ale působil právě tam, kde je třeba. Pokud vám nevadí, že roztok zateče do krku, můžete udělat očistu vnitřních částí nosu i tak, že opatrně nasajete slanou vodu do obou nosních dírek naráz a nasávání zastavíte ve chvíli, kdy voda začíná stékat do oblasti krku. Nosní konvička je ale v této věci přece jen pohodlnější.

Postup s konvičkou

Do konvičky dejte vlažnou vodu a příslušné množství soli podle odměrky. Zacpěte oba otvory a konvičkou zatřepejte, aby se sůl dobře rozpustila. Vysmrkejte se. Přiložte užší konec k jedné nosní dírce. Hlavu nakloňte do strany a lehce předkloňte. Úhel zvolte takový, aby voda začala protékat a voda vytékala druhou nosní dírkou do umyvadla. Nechte protéct obsah konvičky. Pak postup opakujte s druhou nosní dírkou. Po průplachu každé nosní dírky vysmrkejte přebytečnou vodu do kapesníku.

Druh roztoku

Pro nosní průplach můžete použít dva typy roztoků. Izotonický je ten, jehož koncentrace odpovídá fyziologickému roztoku, tedy přibližně 0,9 % NaCl. Správně by izotonický roztok měl obsahovat i hydrogenuhličitan sodný. Tento roztok je vhodný pro pravidelné použití a může sloužit i k dennímu použití. Výsledkem je čistá a zvlhčená sliznice. Použití tohoto roztoku je na místě při prevenci onemocnění, při slabé rýmě, při zadní rýmě či při alergii. O zadní rýmě si více přečtěte zde.

Jinou variantou je použití hypertonického roztoku. Koncentrace soli je vyšší a dochází k vytahování tekutiny z tkáně. Tento postup může mít výraznější účinek. Ke slovu se tak dostávají i přirozené síly těla, která díky tomuto povzbuzení likvidují infekci na povrchu sliznice. Snižuje se otok nosu při silnější rýmě. Hypertonický roztok působí proti zánětu nosních a vedlejších nosních dutin. Tento postup se ale nemůže používat dlouhodobě, protože by vedl k vysušení nosní sliznice. Moderní poznatky ukazují, že hypertonický roztok je vhodný při chřipce i při koronavirové infekci, kdy zkracuje dobu potřebnou k vyléčení téměř o dva dny.

Další informace

Pravidelná hygiena nosních dutin se vyplatí. Současně je ale třeba mít na paměti, že se nic nemá přehánět. Výplach izotonickým roztokem provádějte jedenkrát denně. Výplach hypertonickým roztokem jen po dobu několika dnů nutných k vyléčení akutních příznaků chřipky a covidu či jiného respiračního onemocnění. Některé výzkumy totiž prokázaly, že nadměrné využití výplachů naopak poškozuje přirozenou protiinfekční bariéru v oblasti nosu, takže lidé, kteří dbali na hygienu nosu příliš, byli naopak více nemocní.

Zdroj: nanospace.cz, xlear.eu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve