Mnoho mužů trápí zarůstání vousů. Někdy stačí změnit maličkost a problém je pryč

 Krása 
16. září 2021 11:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za zarostlé vousy si většinou mohou muži sami Depositphotos
Se zarůstáním vousů se potýká snad každý muž, který se pravidelně holí. Kolem zarostlého vousu se často vytvoří bolák plný hnisu. Odstranit zarostlý chlup bývá bolestivé. Je proto lepší problému raději zcela předejít. Často je totiž na vině špatná technika holení.

Z televizních reklam se na nás ze všech stran usmívají krásní muži s dohladka oholenou tváří. Po nějakých zarudlých pupíncích či dokonce hnisajících bolácích ani stopa. Jenže v reálném životě je to trochu jinak. Pokud si muž nepěstuje plnovous nebo strniště, ale skutečně touží po hladké tváři, s největší pravděpodobností má se zanícenými pupínky na tváři bohaté zkušenosti. Jenže zarůstající vousy na kráse moc nepřidají, o bolesti ani nemluvě.

Jak uvedl dermatolog Rostislav Bednář, zarůstající vousy bývají většinou důsledkem chyb, kterých se muži dopouštějí při holení. Je třeba podle něj dodržet především jedno důležité pravidlo, a to neholit se proti směru růstu vousů. "Kdo se holí křížem krážem, vousy vytrhává, a zbytečně tak pleť zatěžuje. Navíc si může přivodit i zanícení. Zrohovatělá pleť často zabraňuje růstu vousu, který pak zůstává pod povrchem a zarůstá. Další příčinou zarůstání vousu bývá, zvláště u nečisté pleti, změna vlasového folikulu (váčku) a tím i změna směru růstu vousu. Ten pak zarůstá šikmo pod pokožku,"  vysvětlil Bednář.

Správná technika holení

V prvé řadě je tedy nutné změnit své dosavadní návyky a začít se holit jinak. A nejde jen o to, že není vhodné trápit pokožku holením proti směru růstu vousů, ale není dobré ani jedno místo přejíždět vícekrát nebo na holicí strojek příliš moc tlačit. Pokud tato tři pravidla dodržíte, zarůstání vousů buď zcela zastavíte, nebo přinejmenším riziko zanícení minimalizujete.

Nabroušené ostří

Abyste dodrželi pravidlo nepřejíždět holené místo dvakrát, budete muset pracovat s ostrým nástrojem. A je jedno, jestli se holíte pomocí žiletky, břitu nebo holicího strojku. V tomto ohledu se nevyplatí šetřit a holit se tupou žiletkou půl roku. Zarostlý vous vás může dostat až k lékaři, což určitě nikdo nechce. Kdo se holí strojkem, může vyzkoušet fintu s alkoholem. Pokud jím čepel těsně před holením potřete, zabráníte tak šíření bakterií do ranek, které při holení mohou vzniknout.

Peeling není jen pro ženy

Jestliže vás zarůstání vousů opravdu hodně trápí, pořiďte si peeling a naučte se tento kosmetický přípravek pravidelně používat. Rozhodně nejde o produkt určený jen ženám. Peeling vám pomůže odstranit odumřelé kožní buňky, které mohouu blokovat přirozenou růstovou dráhu vousů. Přípravek stačí aplikovat jednou za týden. Používat můžete také hydratační krémy nebo oleje na vousy. Díky nim budou vaše vousy v kondici a navíc budou mít menší tendenci zarůstat.

Co se zarostlým vousem

Hodně chyb dělají muži nejen v technice holení, ale také v případě, že už jim vous zarostl. Snaží se bolák vymačkat, aby tak chlup uvolnili, ale tento postup rozhodně není dobrý. Naopak hrozí riziko, že si do ranky zanesete ještě větší infekci. Nevhodné je také vysvobozený vous vytrhnout.

Ideální je pomocí vydezinfikované jehly nebo dobré pinzety zarostlý chloupek vytáhnout, ale netrhat. Pouze ho narovnejte do správného směru růstu, ošetřete vhodným kosmetickým přípravkem a nechejte tak. Za pár dní zánět zmizí a vše bude opět v normálu. 

Zdroj: healthline.comvousaty.com, beardbrand.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve