Stoupat si ledabyle na váhu nestačí. Pokud se pokoušíte zhubnout, naučte se správně zvážit

 Ostatní 
14. září 2021 08:49 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Važte se vždy bez oblečení  Depositphotos
Zjistit svoji hmotnost se na první pohled může zdát velmi jednoduché. Stoupat si ledabyle na váhu však nestačí, pokud se pokoušíte o hubnutí a rádi byste zaznamenali i drobné pokroky. Dodržujte několik následujících pravidel, abyste zjistili přesné údaje o své hmotnosti bez váhových výkyvů.

Nikdo neváží neustále stejně. Hmotnost každého jedince kolísá v závislosti na množství tekutin a stravy v organismu, četnosti stolice, probíhající menstruaci a dalších faktorech. Nemělo by vám být lhostejné, zda se vážíte ráno či večer. V každou denní dobu můžete totiž vážit odlišné množství kilogramů. Zároveň začněte přemýšlet nad tím, kolikrát si během jednoho měsíce stoupnete na váhu, což platí zejména pro ty z vás, kteří se snaží o snížení hmotnosti. Nepravidelné vážení vám nic nepřinese.

Važte se jednou týdně

Lidé, kteří aktivně pracují na shazování kilogramů, většinou mají nutkání stoupat na váhu každý den. Pokud patříte mezi ně, měli byste s tím přestat. Nepočítejte s tím, že během jednoho dne zhubnete.

Používejte svoji váhu pouze jednou týdně vždy ve stejný den a čas. „Není důvod se vážit víckrát," tvrdí nutriční specialistka Rachel Fine. Každodenní vážení vás může také začít po chvíli frustrovat, protože dlouhou dobu neuvidíte žádné výsledky, což je poměrně demotivující.

Svlékněte si veškeré oblečení a postavte váhu vždy na stejné místo

Když chcete pozorovat změny hmotnosti, musíte eliminovat všechny proměnné, do kterých se řadí mimo jiné i čas, místo nebo oblečení. Oděv ovlivňuje výši hmotnosti, proto se před vážením vždy raději vysvlékněte. V létě totiž nosíte pouze lehké oblečení, ale na podzim byste používali váhu již s teplým svetrem, který by vám zbytečně mohl přidat kila navíc.

Zároveň byste měli myslet na místo, kam váhu umístíte, a v průběhu času ho neměnit. Váhu postavte na plochý a tvrdý povrch, aby vás dokázala zvážit co nejpřesněji. Zapomeňte tedy na dlaždice nebo koberec.

Stoupejte si na váhu pouze ráno

Važte si vždy v ranních hodinách, protože během noci má organismus dostatek času na zpracování potravy. Díky tomu nebude vaše hmotnost ovlivněná nestráveným jídlem. Nikdy se nevažte po sprše. „Pokožka je největší orgán. Snadno absorbuje tekutinu, což okamžitě zvýší vaši hmotnost," vysvětluje lékař Keith Kantor.

Ženy by se neměly vážit během menstruace

Několik dní před menstruací začne vlivem hormonálních změn organismus hromadit vodu. Nafoukne se vám břicho a můžete vážit i o dva kilogramy více. V tomto období nemá smysl se vážit, protože hodnoty nebudou přesné. Vyčkejte až na konec cyklu. Pokud se cítíte frustrovaní, protože vaše dieta nefunguje, bude nutné něco změnit. Poradíme, na co se zaměřit.

Zdroj: healthline.com, goodhousekeeping.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod