Jste frustrovaní, že vaše dieta nefunguje? Poradíme, co změnit a na co se zaměřit

 Ostatní 
21. srpna 2021 12:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z neúspěšného držení diet se mohou vyklubat velké problémy Depositphotos
Zbavit se několika kilogramů nebývá jednoduché. Vyberete si dietu, vše svému cíli přizpůsobíte. První dojem je velkolepý. Citíte se skvěle, ale jak týdny ubíhají, přestáváte být spokojeni s průběžnými výsledky, máte chutě na vše možné a dost pravděpodobně se dostaví i únava. A jak tento koloběh končí? Na dietu se vykašlete a sníte vše, co jste si po dlouhé týdny museli odříkat.

A to není zdaleka všechno. Nakonec si svůj neúspěch začnete vyčítat a dostaví se frustrace, že nejste schopní těch pár kilo zhubnout. Za čas se rozhodnete, že to zkusíte znovu a vše se opakuje. Proč? Protože i za hubnutím je psychika.

Omezení jídla znamená ohrožení

Je to tak. Ohroženo je jak tělo, tak vaše psychická pohoda. Když totiž omezíte kalorický příjem nebo vynecháte některá jídla, jak tomu u většiny diet je, vaše tělo zažívá vnitřní hrozbu. Dozví se totiž, že nebude dostávat jídlo pravidelně nebo dostatečně. A naučí se fungovat jinak, protože vlastně neví, kdy bude mít přístup k dalšímu jídlu a v jaké kvalitě a množství.

Když je vaše tělo v takovém ohrožení, spustí se biologie. Lidské tělo reaguje tak, že zpomalí metabolismus a začne ukládat tuky. A naše hlava začne toužit po určitých jídlech. A jakmile se pak dostaneme k jídlům, která byla při dietě zakázána, jíme, co to dá.

Hladovění totiž vede k záchvatovitému přejídání. Když máte hlad, vaše tělo je doslova hnáno k záchvatovitému přejídání. Když si totiž myslíme, že už nikdy nebudeme jíst určité jídlo, toužíme po něm ještě víc. V praxi to vypadá tak, že když například při dietě vyřadíte kompletně z jídelníčku sladké, po nějaké době budete myslet jen na sladké. A je jen otázkou času, kdy se doslova utrhnete ze řetězu. Poté, co jste díky dietě psychicky i fyzicky tzv. vyhladověli, je přirozenou lidskou reakcí začít jíst co nejvíce, aby se zabránilo hladovění.

Tyto jevy nejsou výsledkem nedostatkem vaší vůle, ale biologickými pohony vašeho těla. Stává se to každému, protože takový je efekt diet. A může se z něho vyvinout i posedlost jídlem.

Diety nedržte, změňte jídelníček

Jak se tomu všemu vyhnout? Jezte pravidelně a dostatečně. Jezte širokou škálu potravin. Zahrňte potraviny s vysokou nutriční hodnotou, tedy bílkoviny, sacharidy, ovoce a zeleninu, zdravé lipidy a dbejte na to, aby vaše strava byla vyvážená. Přečtěte si třeba něco o středomořském stravování, které je považováno za jedno z nejzdravějších a lze jím rovněž kontrolovat váhu.

Jezte dostatečně, tedy snídejte, obědvejte a pochutnejte si na večeři a vše klidně doplňte dvěma svačinkami. Ale kontrolujte, co jíte. Výběrem těch správných potravin můžete totiž kontrolovat i příjem kalorií, aniž byste se v jídle museli nějak omezovat. Vaše tělo vám za to poděkuje, váš metabolismus bude zase normálně fungovat a vaši psychiku přestanou ovládat nefunkční diety. Dále čtěte: Jak ovládnout hormony a zhubnout tuk v oblasti břicha.

Zdroj: Psychology Today.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve