Co pomáhá ženám v menopauze udržet si váhu? Nové zjištění vědců je překvapivé

 Ostatní 
18. srpna 2021 08:34 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je důležité, kdy čokoládu jíte Depositphotos
O zdravotních benefitech čokolády, zejména té tmavé, se dobře ví již dlouho. Čokoláda je zdorjem antioxidantů a rovněž zlepšuje funkce mozku. A vědci rovněž přišli na to, že je velmi prospěšná i ženám v menopauze.

Vědci z univerzity ve španělské Murcii zjistili, že ranní konzumace mléčné čokolády může ženám po menopauze pomoci udržet si váhu. A to je doslova klíčové zjištění, protože ženy v tomto období trápí zejména fakt, že najednou přibírají kila navíc, obvzlášť v oblasti bříška.

Čokoláda se musí jíst ráno

Během výzkumu jedly ženy s průměrným věkem 52 let 100 g mléčné čokolády do hodiny po probuzení nebo před spaním po dobu dvou týdnů. Ačkoli ani jedna skupina nepřibrala, pouze ranní pojídání čokolády bylo spojeno se zvýšeným spalováním tuku.

Nejde jen o to, co jíte, ale kdy to jíte. "Správné načasování jídla je relevantním faktorem kontroly hmotnosti,“ napsali vědci v časopise Federation of American Societies for Experimental Biology.

Nové zjištění vědců je skutečně velmi překvapivé

Je známo, že čas, kdy jíme, ovlivňuje naše tělesné hodiny. Jíst sladkou vysokokalorickou svačinku, jako je čokoláda, večer nebo ráno, má údajně různé účinky na hodiny různých orgánů a tkání a následně na tělesnou hmotnost a metabolismus.

Mléčná čokoláda má díky vysokému obsahu tuku, cukru a kalorií nevalnou pověst a je širokou veřejností spojována s přibíráním na váze. Proto je nové zjištění vědců skutečně velmi překvapivé.

Vyzkoušejte to na sobě

Je ale nutné si uvědomit, že se zatím jednalo jen o malý výzkum a aby ženy v menopauze měly opravdovou jistotu, že si mohou hned ráno pochutnat na čokoládě a ještě budou lépe spalovat tuky, je potřeba tuto studii potvrdit dalším výzkumem.

Na druhou stranu se jistě nestane nic strašného, když si každá žena po nějakou limitovanou dobu vyzkouší, zda ranní pojídání čokolády u ní zabírá tím správným způsobem, jak tvrdí španělští vědci. Dále čtěte: Dva důležité vitaminy, které byste byste po padesátce rozhodně měli brát.

Zdroj: Red.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47