Emocionální nakupování často končí velkými problémy

 Ostatní 
15. srpna 2021 09:24 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nakupování je drahý útěk od problémů Depositphotos
Občas se to stane každé ženě, ale je i řada takových, které utrácejí ve velkém ve chvíli, kdy jsou ve stresu, smutné nebo naopak naštvané. Mají zkrátka pocit, že je potřeba si udělat radost. Ve skutečnosti jde ale o drahý útěk od problémů.

Do jisté míry nejde o žádný špatný zlozvyk. Každá žena si ráda udělá radost nějakou novinkou do šatníku. Horší ale je, pokud se tak děje pod vlivem emocí, často stavu vašeho konta navzdory.

Když nakupují emoce

Říká se tomu emocionální nakupování a v podstatě nejde o nic jiného než o útěk od nějakého současného problému. Funguje to podobně, jako když jiní lidé od svých trablů utíkají k láhvi alkoholu. Zatímco v takovém případě hrozí, že se takové časté utíkání přemění v alkoholismus, u nakupování zase velmi trpí peněženka a stresu jenom přibývá.

A to je největší riziko emocionálního nakupování. U někoho někdy a u někoho často totiž takové nakupování ze stresu, smutku nebo vzteku stojí opravdu hodně peněz. A co víc, mnohdy je ženy utratí za věci, které ani nepotřebují. V mnoha případech pak takových nákupů také litují. Jenomže jakmile přijde další stres či špatná nálada, celá situace se opakuje.

Takže jakmile se utrácení peněz stane hlavní léčbou vašich emocí, máte skutečný problém.

Emocionální nakupování končí začarovaným kruhem

Peníze jsou v našich životech hlavní příčinou stresu, a to dokonce o moc větší, než třeba špatné nebo žádné zaměstnání nebo dokonce vztahy. A z toho plyne jediné. Jakmile začnete s emocionálním utrácením, dostáváte se do začarovaného kruhu.

I když neutratíte všechny svoje peníze, dříve nebo později vám ty zbytečně utracené mohou chybět. A v horším, kdy skutečně během emocionálních nákupů zkrátka vybílíte svoje konto, dostanete se do ještě většího stresu. A pokud se dokonce kvůli takovým nákupům začnete zadlužovat, máte zaděláno na opravdu vážné potíže.

Jak tedy poznáte, zda se tento problém týká i vás a dostaly jste se do pasti emocionálního nakupování? Ptejte se samy sebe, zda to či ono skutečně potřebujete. Zkuste vysledovat vzorce vašeho vlastního chování, abyste si dokázaly uvědomit, kdy  utrácíte impulzivně a nadměrně. A místo cesty do obchodního centra zkuste raději zamířit k přátelům.

Určitě je ale v pořádku, když si někdy koupíte nové boty, protože jste se zkrátka do nich zamilovaly na první pohled. Je ale důležité, abyste si dokázaly všimnout, když si boty kupujete třeba každý měsíc. Pak už je tu problém, který vyžaduje řešení. Dále čtěte: Alkohol má velký dopad na kvalitu spánku. Přestože si myslíme, že po něm dobře spíme, není to pravda.

Zdroj: ExperianStylist.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?