Jak poznat kvalitní kávu i bez ochutnání. Zaměřte se na barvu zrn

 Ostatní 
13. června 2021 16:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chuť i vůni kávy ovlivní její pražení, mletí i skladování Pixabay
Čím dál více lidí dává přednost kvalitní domácí kávě. Víte, jak poznat opravdu dobrou zrnkovou kávu?

Nekomu stačí klasické rozpustné kafe, ale jsou lidé, které zajímá nejenom chuť kávy, ale třeba i podmínky, v jakých se káva na plantáži ve střední Americe nebo v Africe pěstuje a sklízí. A především způsob pražení, protože právě ten mnohdy udělá opravdu kávu kávou. Na co se tedy při výběru zrnkové kávy zaměřit? 

Arabica a robusta

To jsou dvě základní odrůdy kávy, kterou výrobci používají v různých poměrech. Robusta je typ kávy, která pochází z Konga, je na pěstování méně náročná, tím pádem může být i levnější. Na druhou stranu obsahuje až o polovinu více kofeinu než arabica. Ta má původ v Etiopii a je oblíbená zejména kvůli své sladší chuti.

Pražení

Nesprávným způsobem pražení se výsledná chuť kávy může naprosto zkazit. Je to proces, který si střeží každý výrobce. Pokud si chcete skutečně pochutnat, první, co by vás mělo zaujmout, je nádherná vůně, která je zcela odlišná od vůně kávy, která leží několik měsíců nebo let ve skladu. Poté se zaměřte na zrnka. Ta by měla být hezká, bez defektů, bez skvrn a dírek. Samozřejmostí je, že se mezi zrnky nenachází žádné větvičky a kamínky. Všechna zrnka správně upražené kvalitní kávy mají stejnou barvu. To znamená, že mezi nimi nejsou ve velké míře výrazně světlá zrnka. Stejně tak by mezi nimi neměla být ani příliš tmavá zrna, která by značila přepražení. 

Mletí

I mletím kávy se může hodně pokazit. Jste-li vyznavačem klasického "turka", nechejte si kávu pomlít velmi jemně, naopak pro espresso je ideální jemně až středně mletá káva, hrubě a velmi hrubě namletá káva jsou ideální pro překapávanou kávu a frenchpress.

Skladování

Na kvalitu a chuť kávy má také vliv její skladování. Proto je potřeba, abyste kávu po přinesení domů přesypali do dobře uzavíratelné nádoby, která udrží její aroma. Tu pak skladujte v chladu a suchu, ideálně v lednici. Víte, co naopak v lednici neskladovat? Více jsme psali zde. A pamatujte si ještě jednu věc. Nakupujte jen takové množství, jež rychle spotřebujeme. Po otevření i vakuově balená káva podléhá vlivu prostředí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?