Kontaktní čočky dokáží potrápit. Nepanikařte, ne vždy je nutné vyhledat lékaře

 Ostatní 
03. června 2021 14:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé potíže s kontaktními čočkami vyřešíte i sami Pixabay
Někdo raději nosí brýle, další dává přednost kontaktním čočkám. Obě varianty mají svá plus a minus a vždy záleží jen na osobních preferencích. Pokud se však rozhodnete pro kontaktní čočky, měli byste vědět, že se můžete dostat do nepříjemné situace, kterou je třeba řešit. Ne vždy je nutné vyhledat pomoc lékaře.

Kontaktní čočky mají svou širokou základnu fanoušků. Jenže jejich nošení s sebou občas přinese i nějakou tu patálii. Není třeba hned panikařit, některé komplikace vyřešíte i bez pomoci lékaře.

Kontaktní čočka ztracená v oku

Když se vám kontaktní čočka ztratí v oku, lékařský zásah není potřeba, tvrdí přední výrobce kontaktních čoček. Jedna rozšířená pověra uvádí, že kontaktní čočka může sklouznout dozadu za oko a ztratit se tam. Není to ale pravda. Oko má k dispozici svoji vlastní bezpečnostní pojistku, díky níž se čočka dozadu za oko dostat nemůže. Spojivka, tj. průhledná blanka, která pokrývá oko a oční víčko a tvoří mezi nimi malý váček, zabrání čočce v její případné cestě směrem dozadu. Pokud se vám kontaktní čočka v oku ztratí, bude někde v tomto prostoru.

Podle odborníků je nejlepší v takovém případě nechat vše na oku, cizí tělísko samo vypudí. Budete u toho hodně slzet. Oku můžete pomoci mrkáním, také je možné zvlhčit oko fyziologickým roztokem nebo zvlhčujícími kapkami. Naopak v žádném případě si oko nevyplachujte vodou z vodovodu, protože tím se vám do něj může dostat vážná infekce.

Když se čočka nedostane z oka ven sama, navštivte svého očního specialistu, který vám pomůže.

Infekce z kontaktních čoček

V případě, že se probudíte se zarudlýma očima, opuchlými víčky a svěděním, jedná se pravděpodobně o zánět spojivek. I když dokonale dodržujete veškeré zásady hygieny, oční infekci se přesto bohužel někdy nevyhnete. Opět si zachovejte chladnou hlavu. Zánět spojivek se šíří prostřednictvím běžného nachlazení a ve většině případů se mu také jako u nachlazení musí nechat volný průběh. Přestaňte ihned nosit kontaktní čočky a po pár dnech, během nichž budete mít oči podrážděné, by se mělo vše vrátit zpět do normy.

Zánět spojivek bakteriálního původu obvykle postihuje obě oči. Dochází u něj k lepivému, nažloutlému nebo zeleno-žlutému výtoku v koutku oka, který zasychá nebo slepuje oční víčka k sobě. Na vyčištění vám váš oční lékař může předepsat antibiotické oční kapky. 

Zánět spojivek je vysoce nakažlivý, proto je důležité dodržovat základní zásady hygieny:

  • Během dne si pravidelně myjte a sušte ruce.
  • Neprotírejte si oči, ani se jich příliš často nedotýkejte.
  • Nesdílejte ručník ani žínku s jinými lidmi, včetně rodinných příslušníků.
  • Pokud pociťujete bolest, výrazné zarudnutí očí, ztrátu zraku nebo přecitlivělost na světlo, vyhledejte neprodleně pomoc očního specialisty nebo lékaře.

Nepohodlné kontaktní čočky

Když zjistíte, že vám jsou vaše kontaktní čočky nepohodlné, domluvte si návštěvu u svého očního specialisty. Ten spolehlivě ověří, jestli máte oči jinak zdravé a jestli nosíte čočky, které jsou pro vás nejvhodnější.

Čočky totiž musejí dobře sedět. Za podrážděním očí může být také alergie nebo problém tzv. suchého oka. Suché oči lze řešit třeba pomocí zvlhčujících očních kapek. Pořídit si můžete také kontaktní čočky vyrobené z přirozeně zvlhčujícího materiálu.

Nespěte s kontaktními čočkami

Oční specialisté spaní s kontaktními čočkami nedoporučují a mají pro to dobrý důvod. Spaní s kontaktními čočkami zvyšuje riziko oční infekce a může způsobit problémy spojené s nedostatečným okysličením očí. Je tedy dobré si večer vyměnit čočky za brýle nebo čočky vyndat z očí dříve, než únavou usnete na gauči. O lžích které se vyrojily v souvislosti s kontaktními čočkami a koronavirem, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47