Štíhlost je dnes trend. Měli byste ale vědět, co dělat, abyste při hubnutí nebyli zklamaní

 Ostatní 
13. května 2021 12:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cesta k vysněné postavě není snadná Pixabay
Zdravý životní styl se v posledních letech skloňuje ve všech pádech a mimo jiné k němu patří i to, že jste štíhlí. Proto se čím dál více lidí zajímá o to, jak zhubnout. Dejte ale pozor, ať na cestě za vysněnou figurou nepocítíte velké zklamání.

Pokud vás trápí nadváha nebo obezita, je určitě vhodné se na redukci nadbytečných kilogramů zaměřit. Podle nutriční terapeutky Lucie Vaňkové je však třeba si v prvé řadě uvědomit, že štíhlá postava není to nejdůležitější. "Lidé by měli pochopit, že hubnou hlavně pro své zdraví a proto, aby se cítili lépe," vysvětlila Vaňková.

Pozor na rychlé hubnutí

Lidé se mnohdy dopouštějí zásadní chyby, a to té, že se obrátí na rádoby odborníky na výživu nebo se nechají strhnout pochybnou reklamou slibující zaručené možnosti rychlého zhubnutí bez bez omezení v jídle a bez přidání fyzické aktivity. Někdo si zase dává nereálné cíle, že chce napřílad zhubnout 20 kilogramů za měsíc. To vše ale mnohdy stojí nemalé peníze a následuje rozčarování, že káva, čaj nebo různé potravinové doplňky na zaručené zhubnutí nezabírají. Rychlé hubnutí totiž rozhodně není cesta k úspěchu. Člověk by si měl uvědomit, že nadbytečné kilogramy také nenabral za jeden měsíc.

Stanovte si reálné cíle

Pokud to s hubnutím myslíte skutečně vážně, je potřeba se zamyslet nad reálným cílem a vybrat správnou cestu. Změnit špatné stravovací návyky, přidat vhodnou fyzickou aktivitu doplněnou o správný pitný režim. Je také vhodné navštívit nutričního terapeuta v seriózním zdravotnickém zařízení. Takový odborník pomůže najít způsob, který bude přesně vám na míru.

Nestyďte si přitom ověřit, že skutečně hovoříte s odborníkem na výživu - s nutričním terapeutem, absolventem několikaletého studia a ne s někým, kdo má pouze kurz zdravé výživy a nazývá se výživovým poradcem. "Často se totiž stává, že výživový poradce nezohlední aktuální zdravotní stav klienta nebo jeho situaci při sestavení jídelníčku a tím může dojít ke zdravotní destabilizaci klienta nebo se nedostaví očekávaný výsledek. Následuje tak zklamání, a to nejen ze zbytečně utracených peněz. Pokud se vám podaří vybrat seriózní zdravotnické zařízení, které má nutričního terapeuta, jste již napůl cesty k úspěchu," doplnila Vaňková.

Co by měl nutriční specialista vědět

Návštěva nutričního specialisty začíná podrobným seznámením s aktuálním zdravotním stavem klienta, jeho rodinnou anamnézou. Sepsáním všech léků a nejlépe ještě se zjištěním základních krevních rozborů, jako je cholesterol, glykémie, krevní obraz. Nutriční terapeut zapíše váhu, výšku, věk a tlak klienta. Dle těchto údajů je již možno vypočítat tepovou frekvenci na spalování tuků a vybrat tedy vhodnou sportovní aktivitu a připravit individuální jídelníček dle potřeb klienta.

Samozřejmostí je, že jídelníček je připraven dle chuti a pracovního nasazení. Jiný jídelníček je při sedavém zaměstnání, vysoké fyzické aktivitě, popřípadě pokud má klient noční směny. Pak už je důležité jen vydržet a nenechat se vtáhnout zpět do ulity pohodlí. Výsledek se pak určitě dostaví. O tom, jak je to s vlivem citronové vody na hubnutí, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda