Některé vůně pozitivně ovlivňují mysl. Máta zvyšuje koncentraci a citron podporuje bdělost

 Ostatní 
24. dubna 2021 17:35 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výraznými vůněmi se můžete obklopit v podobě éterických olejů nebo svíček  Depositphotos
Čich je přímo spojený s emocionálním centrem mozku. Vůně v člověku dokáže vyvolat hned několik emocí. A rozhodně nejen pozitivních. Pokud ucítíte nepříjemný zápach, nejspíš byste před ním nejraději utekli. Proto je důležité, abyste si zvolili aroma, které vaši mysl naopak ovlivní pozitivně. Zjistěte, jak konkrétní vůně působí.

Aromaterapie dokáže poskytnout úlevu od stresu, bolesti hlavy nebo dodat potřebnou energii. Vůně můžete čichat v různých podobách. Patrně nejvyužívanější jsou ve formě éterických olejů, které se odpaří v aromalampě. Můžete si také pořídit samotné bylinky, aromatické potraviny a k tomu i voňavou přírodní kosmetiku.

Máta peprná

Vůně máty peprné stimuluje centrální nervový systém, zlepšuje kognitivní schopnosti a duševní výkonost. Podporuje také motivaci k různým činnostem a celkově osvěžuje mysl. Hodí se nejen pro studenty, ale i pro jedince v produktivním věku, kteří se potřebují na svoji práci velmi soustředit. Pozitivní vliv mátové vůně dokazuje i studie z roku 2009. Více si o ní můžete přečíst zde.

Jasmín

Vůně jasmínu dokáže zmírnit negativní emoce, které se pojí se stresem, úzkostmi a depresemi. Nemůže sice starosti vyřešit za vás, ale podpoří celkové uvolnění mysli. Aroma jasmínu slouží také k menšímu povzbuzení pro ty, kteří se cítí vyčerpaně. Pokud přijdete z práce domů se špatnou náladou, obklopte se vůní jasmínu.  

Levandule

Nespavost člověka dohání k šílenství. Nekvalitní spánek způsobuje, že jste neustále unavení a nedokážete se téměř na nic soustředit. Bez kvalitního spánku se kvalita života rapidně snižuje. Problém s usínáním vám může pomoci vyřešit vůně levandule. Silné aroma byliny uvolní tělo i mysl. Z vůně se vám po chvíli možná začnou klížit oči. Studie z roku 2006 zkoumala, zda vůně levandule má pozitivní dopad na nespavost a deprese u vysokoškolských studentek, což se nakonec potvrdilo. Více si o ní můžete přečíst zde.

Citron

Nejspíš každý ví, že citron obsahuje vitamin C, který je prospěšný zdraví. Kromě potřebných látek má pozitivní účinky na lidský organismus také jeho vůně. Aroma citronu zlepšuje bdělost a dodává energii. Pokud byste rádi přestali pít ranní šálky kávy, nahraďte je silnou vůní citronu v podobě éterického oleje, která vás nabudí. Podobně účinkuje i pomeranč. Dále čtěte: Každodenní stres je nebezpečnější, než si myslíte. Jeho projevy jsou různé.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47