Síla pozitivního myšlení aneb jak naše myšlenky ovlivňují naše pocity i jednání

 Ostatní 
01. dubna 2021 18:09 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Pozitivní myšlení ovlivňuje celý náš život Depositphotos
Síla, kterou mají naše myšlenky nad našimi pocity, se odráží do našeho každodenního života. A to není zdaleka všechno. Pozitivní nebo naopak negativní myšlenky neovlivňují pouze to, jak se cítíme, ale rovněž i to, jak nakonec v různých situacích jednáme.

Naše štěstí závisí na kvalitě našich myšlenek. Nejsme šťastní, protože nemyslíme pozitivně a jsme šťastní, protože negativní věci, které nás v životě potkávají, dokážeme přeměnit v pozitivní. Na druhou stranu, pokud interpretujeme věci, které se nám staly, jako špatné, máme tendenci se cítit nešťastně. Naše myšlenky tedy jinými slovy interpretují věci, které se dějí v našich životech, a proto mají silný vliv na naše štěstí.

Důležitý úhel pohledu

Proč? Protože nic není černobílé. Když se nám v reálném životě něco stane, myslíme si, že existuje jen jeden způsob výkladu řešení. Taková situace nám často skutečně připadá jako černobílá. Stalo se X a ve výsledku cítím Y. Ale jak jdeme životem a sbíráme zkušenosti, můžeme v tomto způsobu myšlení najít jisté mezery.

V životě se vyskytuje spousta komplikací a věci nemusí vždy jít tak, jak jsme si představovali. Někdy tyto nerovnosti zvládáme s grácií a děláme, co je v našich silách, abychom našli řešení. Jindy je mnohem těžší najít řešení, protože náš hněv přemůže naši schopnost řešit problémy. Když k tomu dojde, je to obvykle proto, že naše myšlenky nám říkají "to se nemělo stát, to nebylo v plánu, je to katastrofa!“ Ale ti, kdo takové komplikace zvádají,  tak je zvládají proto, že jejich myšlení je nastavené na režim "řešení". Jejich životní situace může být stejná jako ta vaše, ale jejich myšlení jim dovoluje zvládnout ji jinak.

Naše myšlenky jsou naše štěstí nebo neštěstí

Vlastně lze zjednodušeně říci, že nezáleží na tom, co se nám stane. Důležité je, jak tyto věci interpretujeme. Pokud si spojíme prožívání něčeho špatného s potřebou cítit se nešťastně, tak to dost pravděpodobně bude naše životní realita na poměrně dlouhou dobu. Přitom tisíce dalších lidí už v životě prošly stejnou situací, a je jim dobře. Možná se jim nelíbilo, čím procházeli, ale přizpůsobili se a stále žijí dobrý život.

Podívejme se na rozvod jako příklad. Když si někoho vezmete, je 50% šance, že se rozvedete. To ale neznamená, že bychom měli automaticky předpokládat, že se rozvedeme s osobou, kterou jsme si rozhodli vzít, ale neměli bychom také předpokládat, že případný rozvod bude naší životní tragédií. Pokud se například nakonec s partnerem rozvedete, je samozřejmě důležité dát prostor smutku. Měli bychom ale také dát prostor pozitivním myšlenkám a je důležité si zkontrolovat, zda vám vaše myšlenky skutečně pomáhají se posunout dál, nebo naopak díky nim stojíte na místě.

Naše myšlenky vytvářejí naše štěstí nebo neštěstí. Když přestaneme vytvářet velká očekávání, budeme se cítit pozitivněji. Ale co známé přísloví "špatné věci se stávají dobrým lidem?“ Nemůžeme si samozřejmě myslet, že se nám v životě nestane nic špatného, ale je užitečné si připomenout, že máme kontrolu nad naší reakcí na tyto špatné události. Dále čtěte: Jak zastavit opakující se negativní cyklus myšlenek a zkušeností.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve