Jak můžeme ovlivnit délku svého života i jeho kvalitu

 Ostatní 
30. března 2021 12:07 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
I v pokročilém věku můžete být duševně svěží Pixabay
Elixír věčného mládí ve formě tabletky či kouzelného nápoje neexistuje. Ale každý má možnost ovlivnit délku svého života i jeho kvalitu. Přinášíme další informace.

V literatuře se uvádí, že člověk by se mohl dožít 115-120 let. Někdy dokonce lze najít údaj až 125 let. Přesto se většina z nás této číslovce ani nepřiblíží. V čem je problém? Pokusíme se přiblížit některé možné odpovědi.

Nevhodná strava

V současnosti se poznává stále víc a víc, jak nás ovlivňuje to, co jíme. Bohužel není to jen o jednotlivostech, ale také o kombinaci a proporcích. Je třeba na jedné straně pravda, že sladké nám zdravotně vůbec neprospívá. Ale právě tak nám neprospívá ani příliš tučné, ačkoliv tučné věci také potřebujeme. Záleží ale, jaké tuky konzumujeme. Leckdy je důležitým parametrem množství. Člověk může jíst i docela zdravě, jenže toho zdravého sní příliš. A druhý jí zase tak málo, že nezíská všechny potřebné živiny a tělo strádá a chátrá. Obecně ale platí, že je dobré se zaměřit na kvalitní zeleninu, ryby a příležitostně i jiné druhy masa a přiměřené množství ovoce a podle možnosti též mléčných výrobků, obzvlášť těch zakysaných. Doplněno o kvalitní tuky, dejme tomu olivový olej, avokádo, ořechy. Důležité je udržovat štíhlou linii, protože příliš uloženého tuku v těle nám může zvyšovat úroveň zánětu v těle, což vede k rychlejšímu celkovému stárnutí.

Pohyb

Udržovat tělo v pohybu a svaly při síle je jednou z důležitých podmínek dožití se vysokého věku. Pokud si vzpomenete na různé případy lidí ve vašem okolí, kteří zemřeli, bylo to často o tom, že zeslábli tak, že se přestali pohybovat. Zůstali sedět či ležet a pak bylo jen otázkou času, kdy nastal konec. Tento proces je přirozený, ale jestliže jste v osmdesáti ve stálém pohybu a udržujete se tělesně na úrovni, pak vás neskolí jen tak něco. Máte rezervy, do kterých si můžete sáhnout i v případě nemoci. A pokud se po nemoci psychicky nesložíte a budete opět pracovat na své kondici, můžete žít ještě velmi dlouho. Nemusíte se nijak trápit nad tím, jestli neběháte. Důležité ale je mít každodenně slušnou dávku pohybu, třeba jen v podobě ostřejší chůze. Přidáte-li k tomu i cílená cvičení ve stylu starých členů Sokola, pak prospějete svému tělu. Ve zdravém těle zdravý duch. A platí to i obráceně. Ve formě a v pohybu udržujete i svou mysl. Učte se jazyky, zvládejte nové věci, měňte vzorce chování.

Stres

Jakmile se ocitneme ve stresu, zhoršují se naše vyhlídky na přežití. Mezi stresem a pracovním vytížením přitom neleží rovnítko. Jsou lidé, kteří velmi tvrdě fyzicky či duševně pracují, ale přitom nejsou vůbec ve stresu. Stres je totiž stav mysli, při kterém vzniká tlak na náš výkon, ale současně máme pocit, že ten výkon nejsme schopni podat. Dělník, který odchází pracovat a pracuje s pocitem štěstí, že má práci a je spokojený s tím, že dokáže splnit, co je mu uloženo, odchází sice z práce unaven, ale bez stresu. Naproti tomu člověk, který nemá zdaleka tak vyčerpávající úkol, ale deptá ho pocit, že úkol nesplní, nestihne, je na konci pracovního dne zcela bez energie, zůstává přesčas, aby se přiblížil cíli, ale žádný efekt to nemá. Jestliže je stres stavem mysli, pak jej ovšem také můžeme ovlivnit. Důležitou roli v tom hraje i schopnost odmítnout určité úkoly, které překračují naše pracovní povinnosti a naše možnosti. Rovněž schopnost ukončit práci a trvat na čase, který potřebujeme k relaxaci. Někdy to vyžaduje i schopnost odejít z dané pozice, protože udržet si zdraví a pocit štěstí může být důležitější. Pro zvládání stresu si také musíme osvojit různé relaxační techniky.

Spánek

Důležitým prvkem pro oddálení stárnutí je dostatek spánku. Jsou samozřejmě lidé, kteří spát nemohou, jindy může mít člověk pocit, že je přece škoda život prospat, ale ve výsledku vám přinese denní porce spánku mezi šesti až osmi hodinami alespoň dva roky života navíc oproti lidem, kteří spánek šidí. Pokud máte chytré hodinky a vezmete si je občas i na spaní, pak víte, že vám vyhodnotí i různé parametry ohledně spánku. Snažte se vyladit svoje výsledky tak, abyste měli pořádný spánek, který umožní regeneraci těla a posílí tak vaši imunitu. Kvalitní spánek zvýší váš výkon, odbourá zbytečný stres a navodí lepší zdravotní stav.

Dodržujte pitný režim

Zdá se to jako něco nepodstatného, ale skutečně dobrý pitný režim dá našemu tělu solidní základy pro správné fungování. Mít dostatečnou, ale ne přehnanou dávku tekutin každý den je pro naše dožití podstatné. Je třeba si uvědomit, že příliš malé dávky vody vedou ke zbytečnému zahuštění krve a k mnohem větší námaze, se kterou pak naše srdce funguje. Navíc není dost tekutiny na ředění různých vnitřních „šťáv“. Snadno se pak vytvářejí kameny, neodplavují se dostatečně nečistoty a tělo stárne rychleji. Myslete na potřebu vypít denně alespoň litr čisté vody. Vedle toho si dopřejte samozřejmě čaj i kávu a další tekutiny například i ve formě polévky, případně ovocné a zeleninové šťávy. Čistá voda nebo voda s citronem je pro tělo nezbytná. Doporučujeme si nalít litr vody do láhve, ze které budete během dne popíjet či nalévat si vodu do sklenice. Budete tak mít přehled o vypité tekutině. Další informace o pitném režimu čerpejte třeba z článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008