Jaro láká ke sportování. Funkční oblečení si mnoho lidí zničí už při prvním praní

 Ostatní 
02. dubna 2021 09:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nesprávným praním můžete funkční oblečení zničit Pixabay
S nástupem teplejšího počasí se čím dál více lidí snaží venku sportovat, někdo chodí běhat, další jezdí na kole nebo třeba vytáhne po zimě in-line brusle. Měli byste proto vědět, jak prát funkční prádlo, aby vám dlouho a hlavně dobře sloužilo.

Funkční oblečení odvádí speciálními vlákny vlhkost pryč od těla. Klidně ale můžete toto oblečení vybrat v pračce. Hlídejte však teplotu a frekvenci praní. Funkční prádlo ale nikdy nežehlete.

Nejčastěji perte oblečení, které nosíte přímo na těle. Propocená tílka, trička a spodní prádlo klidně po každém nošení. Naopak mikiny nebo bundy stačí hodit do pračky přibližně jednou za měsíc, v závislosti na četnosti používání.

Vlna merino

K nejkvalitnějším materiálům funkčního oblečení patří vlna merino s přirozenou antibakteriální schopností. Vydrží i několik dnů až týdnů opakovaného nošení. Pokud máte oblečení z tohoto materiálu, rozhodně je nemusíte prát denně.

Syntetika

Syntetické materiály, jako je např. polyester nebo polypropylen, perte nejlépe po každém nošení. Tyto tkaniny se snadno zanesou a ztratí prodyšnost, pro kterou jste si je pořídili.

S teplotou se držte při zemi

Pečlivě si pročtěte visačky a zjistěte, na kolik stupňů výrobce doporučuje daný oděv prát. Funkčnímu oblečení většinou nesvědčí teploty přes 40 °C, ale najdou se i výjimky.

Prát lze i bez pracích prostředků

Oblečení z funkčních materiálů můžete prát bez použití jakýchkoliv pracích prostředků. Pokud si přesto chcete nějaký pořídit, vybírejte pečlivě. Nevhodný prací prostředek totiž může vlákna nenávratně poškodit.

Poohlédněte se po prášcích a gelech přímo na funkční oděvy. Seženete je v drogeriích, sportovních obchodech i na internetu. Zaschlé skvrny namočte ještě před praním do teplé vody s mýdlovým roztokem.

Na aviváž, bělidlo a změkčovače vody zapomeňte

V žádném případě do pračky nepřidávejte aviváž, bělidlo ani změkčovač vody. Narušili byste strukturu vláken, snížili pevnost i prodyšnost tkaniny. Pozor si dávejte i na prací prostředky, které obsahují aviváž už ve svém základu.

Nejlepší prací programy

Co se týká nejlepších pracích programů pro funkční prádlo, zvolte cyklus pro jemné prádlo nebo ruční praní. Pračky vybavené 6. smyslem mají k dispozici speciální programy pro jemné prádlo i sportovní oděvy.

Pokud žádný speciální program nemáte, stáhněte otáčky na 600 nebo 800 a teplotu vody upravte podle visačky na oděvu. Buben pračky naplňte jen do poloviny. Nezapomeňte z kapes vyndat kapesníčky, zapněte všechny zipy a obraťte oblečení na rubovou stranu. Zabráníte tak tvorbě žmolků.

Ručně stručně

Pokud se rozhodnete funkční prádlo prát v ruce, napusťte do umyvadla nebo lavoru teplou vodu a prádlo v ní nechte pár minut namočené. Přidejte i trochu pracího prostředku na sportovní oblečení. Jemně vlákna protřete prsty. Pod proudem vody vymyjte zbytky pracího prášku a jemně vyždímejte. Opatrní buďte zejména u oblečení z vlny merino, kterému ždímání nesvědčí.

Funkční prádlo do sušičky nepatří

Sušení může nenávratně poškodit jemná vlákna a speciální membrány. Nevěšte však hlavu, oděvy z funkčních materiálů velmi rychle schnou. O tom, jaké další věci do sušičky prádla nepatří, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47