Podporuje skutečně citronová voda hubnutí, anebo je to jen mýtus?

 Ostatní 
19. ledna 2021 10:04 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tajemství vody s citronem odhaleno Pixabay
O tom, že citronová voda je prospěšná pro hubnutí, slyšíme často a hodně. Ale je to vůbec pravda? Odborníci přes výživu o tom vědí své, a proto je nejlepší se zeptat přímo jich.

Voda s citronem má bezesporu mnoho benefitů, ale většina z nich s hubnutím vůbec nesouvisí. Tak jak to doopravdy je?

Výhody citronové vody

Mezi jednu z výhod rozhodně patří hydratace. Přidání trochy citronu do vody vás může povzbudit k tomu, abyste pili více vody po celý den. To je velká výhra, protože správná hydratace podporuje hodně různých tělesných procesů, od regulace teploty po zdraví svalů a další. Pokud vám citronová voda pomůže k hydrataci, je to určitě dobrá věc.

Citronová voda obsahuje vitamin C, a to je důležitý antioxidant se spoustou zdravotních výhod, včetně toho, že pomáhá vstřebávat železo z jídla, podporuje zdraví srdce a pomáhá při produkci kolagenu a regeneraci pokožky. "Přidání citronu do vody může pomoci zvýšit příjem tohoto důležitého antioxidantu," říká dietoložka Melissa Rifkin.

Citronová voda také podporuje trávení. Jedna sklenice citronové vody před jídlem nebo během jídla může pomoci tělu snáze trávit jídlo. "Citronová voda díky kyselosti stimuluje uvolňování žluči před jídlem," říká Rifkin. "Jak stárneme, kyselost našeho žaludku klesá a citronová voda může být užitečným pomocníkem při trávení," dodává.

Citronová voda může také snížit riziko vzniku ledvinových kamenů. Citrony, stejně jako mnoho jiných druhů ovoce, mají vysoký obsah kyseliny citronové a citrátu. Jsou důležité, protože mohou pomoci zabránit tvorbě ledvinových kamenů, a mohou dokonce rozbít kameny, které se již začaly tvořit. Jako preventivní opatření doporučují lékaři denně vypít asi 115 gramů citronové šťávy ve dvou litrech vody.

Funguje tedy citronová voda při hubnutí?

Je to špatná zpráva, ale citronová voda neobsahuje žádné speciální přísady, které podporují hubnutí. To znamená, že citron je bezesporu zdravý, zvláště pokud sáhnete po sklenici citronové vody místo sladší možnosti, jako je džus nebo limonáda. "Pokud vyměníte ráno džus za citronovou vodu, pak pomůžete svému trávení. Neexistuje však žádný výzkum, který by spojoval vodu s citronem s hubnutím," říká Riffkin.

V něčem je voda s citronem ale dobrá. Pokud ji budete pít místo sladkých nápojů, pak zcela jistě svoje tělo ušetříte mnoha kalorií přijímaných ze slazených limonád a džusů. "Citronová voda může také vytvořit pocit sytosti před jídlem, je téměř bez kalorií a může mít metabolické výhody, a to vše má příznivý vliv v případě, že se snažíte zhubnout. Je ale důležité si uvědomit, že tyto výhody nejsou pro vodu s citronem specifické, ale platí i pro pití čisté vody," uzavírá Riffkin. Dále čtěte: Proč nám po alkoholu není dobře a kterým drinkům se vyhnout.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008