Ne všechny oleje jsou vhodné pro pleť s akné. Které vyřadit a jaké póry naopak vyčistí

 Krása 
18. ledna 2021 10:33 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Které oleje jsou úspěšnými bojovníky s mastnou pletí a akné? Depositphotos
Oleje jsou obecně pro pleť dobré, ale pokud máte mastnou pleť se sklonem k akné, můžete si některými oleji naopak uškodit.

Jak říká dermatoložka Jennifer Herrmann, rostlinné oleje obsahují esenciální mastné kyseliny, vitaminy a antioxidanty, které vyživují pokožku, ale také posilují její bariéru, zvyšují pružnost a bojují proti poškození vlivem chemických látek v prostředí a UV.

Ale. Existuje také mnoho rostlinných olejů a extraktů, které naopak mohou být pro pleť s akné škodlivé. I mezi oleji jsou zkrátka rozdíly, a tudíž některé póry naopak ucpávají, zatímco jiné je pro změnu čistí.

Které oleje póry ucpávají

V tomto případě je řeč o tzv. komedogenních olejích. Nejběžnějším olejem ucpávajícím póry je kokosový olej, ale odborníci označují jako komedogenní také olej palmový, sójový, pšeničný klíč, lněné semínko a dokonce i některé esterové oleje, jako je myristyl myristát. Herrmann dodává, že jiné oleje s vyšším obsahem kyseliny olejové, jako je kakao a bambucké máslo, mohou být také škodlivé a podporovat vyrážky u těch, kteří jsou k nim náchylní.

Které oleje póry čistí

Do této kategorie spadají samozřejmě nekomedogenní oleje. A které z těchto olejů dermatologové pro mastnou pleť s akné doporučují?

Šípkový olej

Pokud jste obzvláště náchylní k akné, navrhují lékaři oleje s kyselinou linolovou, jako je šípkový olej. Tento nevoňavý rostlinný olej má vysokou koncentraci kyseliny linolové (omega-6 mastné kyseliny), a studie ukazují, že tento olej je pro pleť s akné opravdu užitečný. Kromě šípkového oleje obsahuje tato formulace také olej ze semen rakytníku a skvalán, který vyživuje jakýkoliv typ pleti.

Konopný olej

Jde o další olej, který obsahuje kyselinu linolovou. "Je zajímavé, že studie ukázaly, že lidé s akné mají často nízkou hladinu kyseliny linolové v kůži, což může vést k hromadění a ucpávání povrchu pokožky," vysvětluje Herrmann.

Konopný olej ze semen konopí ale není ten jediný, který stojí za zmínku. Slunečnicový olej a skvalen také vyživují pokožku. Aplikujte několik kapek po čištění pleti ráno nebo večer, abyste pomohli opravit kožní bariéru, zmírnili zánět a poskytli pleti antioxidační účinky.

Hroznový olej

Další na seznamu je hroznový olej. Tento lehký olej s vysokým obsahem kyseliny linolové, který je zároveň bohatý na vitamin E, je dalším, který naši odborníci doporučují pro zvlhčení a vyvážení pleti. Chcete-li ze svého hroznového oleje vytěžit maximum, pamatujte na to, jak ho skladujete. Ostatně jako většinu olejů. "Jen mějte na paměti, že oleje mohou žluknout, takže dávejte pozor na trvanlivost a skladujte je uzavřené a na tmavém a chladném místě," dodává Hermann.

Jojobový olej

Dalším pozoruhodným nekomedogenním olejem a jedním z nejlepších produktů je jojobový olej. Technicky to ale není olej, nýbrž voskový ester. To znamená, že je ve skutečnosti velmi podobný přirozenému kožnímu mazu, díky čemuž pomáhá vyrovnat produkci kožního oleje. Skutečnost, že jde o voskový ester, ho navíc činí mnohem stabilnějším než oleje, které obvykle rychle žluknou.

Je vyroben ze 100% extra panenského za studena lisovaného jojobového oleje. Nanášejte si jej na kutikuly, používejte jej jako masku, přidávejte do pleťového krému, zkrátka použití jojobového oleje je široké.

Tea Tree olej

Podle Jennifer Herrmann bylo prokázáno, že olej z čajovníku má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, což znamená, že je prospěšný pro pleť s akné. Tea Tree olej také pomáhá zabíjet bakterie akné. 

Tento pleťový olej se vyrábí speciálně pro pleť se sklonem k akné. Vzorec kombinuje olej z čajovníku, černý kmín a kyselinu salicylovou, které pomáhají ničit bakterie a lehce odlupovat pokožku, aby se snížila pravděpodobnost vyrážky. Dále čtěte: Čtěte složení make-upu. Těmto přísadím se musíte vyhnout, pokud máte suchou pleť.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít