Čtěte složení make-upu. Těmto přísadím se musíte vyhnout, pokud máte suchou pleť

 Krása 
10. ledna 2021 09:26 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stav suché pleti může zhoršit i nesprávný make-up Depositphotos
Pokud máte suchou pleť, je klíčové najít produkt, který nezpůsobí, že se vaše pokožka bude cítit ještě hůře. A to není zrovna lehké, i když to není zcela nemožné.

Vzhledem k tomu, že vedle péče o pleť je make-up na prvním místě v seznamu věcí, které ženy každý den aplikují na své tváře, je důležité určit ty, které se hodí pro váš typ pleti.  Jde to samozřejmě tak, že identifikujete přísady doporučené pro váš typ pleti. U suchých typů pleti mají dermatologové tendenci doporučovat hydratační přísady, které vaši pokožku opravdu naplní a ochrání, jpatří mezi ně například kyselina hyaluronová. "Zvlhčovadla a změkčovadla jsou dobré přísady, které je třeba hledat, pokud máte suchou pokožku," vysvětluje dermatoložka Deanne Robinson.

Mezi nejběžnější patří glycerin, kyselina hyaluronová a močovina. A změkčovadla jsou přísady, které změkčují pokožku a utěsňují vlhkost, jako minerální olej a lanolin, pokračuje. Samozřejmě, že existují také škodlivé ingredience. Níže jsou proto přísady, kterým byste se měly ve svém make-upu vyhnout, pokud máte suchou pokožku.

Alkohol

Tato složka se ve vašich kosmetických produktech může objevit v několika různých formách. Především jako SD alkohol, denaturovaný alkohol nebo isopropylalkohol, to jsou termíny, na které je třeba dávat pozor, protože každý z nich vysušuje pleť. Alkohol je navíc častým spouštěčem ekzémů, růžovky a psoriázy.

Vůně

I když se do produktů často přidávají syntetické a přírodní vůně, které mají příjemně vonět, mohou být škodlivé, pokud máte citlivou nebo suchou pokožku, protože je vaše pokožka považuje za dráždivou. Dermatologové proto doporučují vyhýbat se výrobkům, které mají přidané vůně bez ohledu na typ pleti.

Parabeny

Parabeny jsou konzervační látky a syntetické přísady přidávané do produktů, které mají prodloužit jejich trvanlivost. Parabeny ale mohou dráždit suchou pokožku jednoduše proto, že lidé se suchou pokožkou jsou náchylnější k podráždění a alergii. I když to neznamená, že nutně musíte svůj stávající kosmetický produkt zahodit kvůli paramenům, stojí za zvážení nějaký jiný přípravek. Navíc jsou některé parabeny v EU zakázány.

Kyselina glykolová

Dermatologové také doporučují vyhýbat se kyselině glykolové, což je chemický exfoliant, který se obecně používá ke snížení a vyčištění černých teček a ucpaných pórů. I když je důležité udržovat kožní buňky na uzdě, pokud máte suchou pokožku, nepotřebujete ve svém make-upu kyselinu glykolovou.

Kyselina salicylová

Tato složka se obvykle nachází v produktech péče o pleť prodávaných těm, kteří mají mastnou a aknózní pleť. Dermatologové proto upozorňují, abyste se v make-upu vyhýbali kyselině salicylové, pokud máte suchou pokožku, protože to může nakonec vést k ještě větší suchosti. Dále čtěte: Stále oblíbenější LED masky. Jak fungují tato domácí zařízení pro péči o pleť.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008