Krásné ruce a nehty zajistí v první řadě správná a šetrná hygiena

 Krása 
06. ledna 2021 08:46 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nevhodné mýdlo může vaše ruce vysoušet Depositphotos
O hygieně se dnes mluví víc než dost v souvislosti s covidovým onemocněním. Správná hygiena je však pro ruce i nehty důležitá v každé době, v každém ročním období. Vždyť nehty a ruce jsou vaší vizitkou. A to platí pro ženy stejně jako pro muže.

Nic se však nemá přehánět. Nadměrným mytím, drhnutím nebo máčením si můžete přivodit nejrůznější onemocnění nejen rukou, ale zejména nehtů. Nejčastěji se setkáváme s plísní, která způsobuje lámavost, štěpení a odlupování nehtů. Pokožka rukou pak nesprávnou hygienou může přesychat nebo způsobovat nepříjemné svědění. K tomu ještě přispívá neustálé používání desinfekce. Stejně jako se staráte o svou pleť, měli byste stejnou pozornost věnovat i svým rukám a nehtům. Jak tedy na správnou hygienu?

Ruce

Hygiena

Ruce jsou nejvíce namáhanou částí těla. Používáme je na všechno. Na úklid, práci nebo vaření. Kůže na rukou je tedy neustále namáhaná a z toho důvodu i náchylná k vysychání. Mytí rukou je samozřejmě základ, pozor bychom si ale měli dát na mýdlo. Vybíráme mýdlo přírodní se změkčujícími složkami, než mýdlo parfémované plné syntetických sulfátů, po kterém nás pokožka může nepříjemně pálit.

Krém

Stejně jako používáte ráno i večer krém na obličej, případně nějakou masku, stejnou pozornost byste měli věnovat pokožce rukou. Kvalitní krém byste měli mít stále po ruce. Je třeba věnovat pozornost tomu, zda máte pokožku suchou, praskající nebo běžnou. Mastné krémy dobře fungují na citlivou a extrémně suchou kůži. Máte-li kůži zarudlou, zvolte krém s přízviskem „ochranný“. Ten vytvoří na kůži jemný povlak chránící kůži před vnějšími vlivy. Aplikujte ideálně po každém mytí rukou, kdy kůže ztrácí svou přirozenou ochranu. Pokud vás však suchá pokožka rukou netrápí, postačí lehká emulze. Abyste udrželi své ruce v dobré formě, musíte použít krém po každém mytí rukou. Pokožka na rukou je stejná jako ta na obličeji, proč tedy rukám nedopřát stejnou péči. Zkuste proto také krémy, peelingy a masky. Ty vaše ruce vyživí, zabrání zarudnutí a uchovají pokožku jemnou a elastickou. Navíc šlechtěná ruka vypovídá o vaší osobě daleko více, než byste si mysleli.

Vystouplé žíly


U některých lidí jsou žíly na rukách viditelnější než u jiných. Bohužel s těmi moc nenaděláte. Je to zkrátka genetická záležitost. Zkusit můžete speciální korektory, které pomohou alespoň zmírnit zabarvení žil. Abyste zmírnili jejich naběhnutí, zkuste mít ruce co nejméně svěšené. Možností je také chirurgický zákrok, který je však velmi bolestivý a úspěch bez problémů není vždy zaručen.   

Nehty

Plíseň

Nadměrnou hygienou trpí hlavně vaše nehty. Jedná se o nadměrnou vlhkost, která v těch horších případech může způsobit nepříjemnou plíseň, které se jen tak nezbavíme. Proto je nutné ruce pečlivě po každém mytí vysoušet, na každou aktivitu spojenou s vodou, např. úklid, pak používat ochranné rukavice. Plíseň si však můžeme přivodit také návštěvou veřejného bazénu nebo sauny, kde se plísni velmi dobře daří. Většinou se objevuje na nehtech u nohou. Vždy proto používejte vlastní ručník a správné mýdlo. Plísni na nohou můžete zabránit nošením bavlněných ponožek nebo vzdušné obuvi i tam, kde se naboso pohybuje více lidí. 

Infekce

Je velmi bolestivou záležitostí. Místo infekce je vždy zarudlé a velmi citlivé na dotek. Infekcí je několik druhů, vždy je však nutné ji léčit. Přivodit vám ji může třeba obyčejná tříska, zastřihování kůžičky nebo neprofesionální modeláž nehtů. Infekci je nutné začít léčit při prvních náznacích. V tomto případě většinou postačí heřmánkové nebo šalvějové koupele. V případech, že se infekce nelepší, je nutné navštívit lékaře. Při rozsáhlé infekci totiž hrozí deformace nehtu a jeho následné odstranění. Infekce bývá také spojována s nesprávnou hygienou a při používání agresívních prostředků. Dbejte proto při úpravě nehtů zvlášť pozor, anebo raději navštivte profesionála. O péči o nehty jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve