Zjistěte, jak jste na tom s kolagenem v pleti. Stačí vám k tomu jednoduchý test

 Krása 
30. prosince 2020 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kolagenu v pleti od třicátého roku postupně ubývá Pixabay
Kolagen má každý v těle. Díky němu je pleť mladistvá, pružná a bez vrásek. Postupem let se však vytrácí. Nevíte, jak jste na tom vy? Udělejte si malý test.

Kolagen je všude. V kostech, ve střevech, v zubech, ve svalech. Tělo si ho vytváří každičký den. Jeho produkce se však s věkem zpomaluje. Zhruba po třicátém roce jde o jedno až dvě procenta, po menopauze se proces ještě zrychluje. Proto je vhodné jej začít doplňovat formou různých doplňků. Pokud nevíte, zda s nimi už začít, udělejte si malý testík pružnosti.

Natáhněte si kůži

Zdravá a pevná pleť, která má dostatek kolagenu, se dá prsty jemně natáhnout a téměř okamžitě se vrací zpět na místo. Udělejte si proto tento test proužnosti. Jemně uchopte dvěma prsty kůži na obličeji, zlehka ji natáhněte a pusťte. Máte-li dostatek kolagenu, prakticky okamžite a beze stop se vám vrátí na místo. Na ochablejší kůži už vám zůstanou otisky prstů a kůže se také bude mnohem pomaleji vracet zpět do své původní podoby. 

Povaha vrásek

To, že se vašemu tělu už nedostává kolagen, poznáte také podle vrásek. Pořádně si prohlédněte ty vaše. A udělejte také pár grimas. Zůstanou-li vám nějakou dobu viditelné, je potřeba začít tělo dopovat kolagenem. Máte-li už drobné vrásky i v místech když se usmějete, tedy okolo očí a úst, není na co čekat. Tyto vrásky se začnou postupem času také prohlubovat. 

Šupinatá pleť

Stárnoucí pleť bývá často dehydrovaná. Na pleti se mohou začít tvořit lokální šupinky. A to je signál, že vaše pleť začíná strádat a je potřeba jí doplnit nejenom kolagen, ale také kyselinu hyaluronovou. Tu obsahuje již většina připravků proti stárnutí, které mohou obsahovat i další látky zpomalující stárnutí. Které to jsou, jsme psali zde. Co se týká kolagenu, ten je nejlepší doplňovat pomocí nápojů či tablet.

Který kolagen

Na trhu existuje celá řada přípravků obsahujících kolagen. Ne každý je však skutečně účinný. Pokud toužíte po pevné a pružné pleti, dbejte na to, aby se jednalo o rybí kolagen I. typu. Rozhodně si nekupujte kolagen typu II. a III., mezi které patří hovězí, prasečí a drůbeží kolagen. Ten sice vyživí vaše šlachy a klouby, ale rozhodně po něm neomládnete. Dále se zaměřte, aby přípravek obsahoval 100% čistý kolagen, který je rozštěpený na malé části, takzvané peptidy. Jedině tak ho dokáže organismus maximálně využít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod