Vyzkoušejte přírodní kosmetiku pro citlivou pleť, kterou si vyrobíte snadno doma

 Krása 
19. prosince 2020 08:43 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Citlivá pleť se projevuje začervenáním a praskáním žilek Pixabay
Popraskané žilky a cévy, zarudlá pleť. Problém, který trápí velkou spoustu žen. Poradíme vám, jak se nejenom o takovou pleť starat, ale také jak si vyrobit domácí zklidňující masku.

Ženy bývají samy k sobě velmi kritické. Doslova na sobě hledají jakoukoliv nedokonalost a jsou nešťastné ze sebemenší chybičky. A obzvláště to platí u pleti. Její vzhled je hodně podmiňován celou řadou faktorů od přechodů ročních období přes používanou kosmetiku až po hormonální změny a nálady. Pokud jste i vy nositelka citlivé pleti, poradíme vám, jak se o ni co nejlépe postarat. 

Jemné péče

U citlivé pleti zapomeňte na horkou vodu, alkoholové přípravky i drsné peelingy. Těmito prostředky byste ji ještě více poškozovali. Vyhýbat byste se měly také prudkému střídání teplot, především v saunách, i urputnému tření ručníkem. Pro mytí obličeje byste měly používat nejlépe destilovanou nebo minerální vodu, používat jemná mléka či tonika. Co se týká krémů a masek, měly by být hypoalergenní, s malým obsahem barviv. Zaměřte se na to, aby vaše kosmetika obsahovala UV filtry, které ji ochrání před nepříznivými vlivy slunečního záření. Zvyšte také příjem minerálů, např. pitím minerálních vod, potravin bohatých na minerály a stopové prvky.

Zamaskujte se

V drogeriích, parfumeriích i lékárnách lze dnes sehnat celou řadu masek. Nositelky citlivé pleti by se měly dívat po takových, které obsahují složky pomáhající zklidnit pleť zmírnit začervenání. Které to jsou? 

Složení masek

  • červený jíl 
  • přírodní oleje (šípkový, hroznový)  
  • aloe vera 
  • borůvkový extrakt 
  • lněné semínko
  • heřmánek 
  • provitamin B5

Domácí masky

Pokud nevěříte těm kupovaným, vyrobit si můžete také domácí, u nichž budete mít jistotu, že opravdu víte, co obsahují. Zkuste pár našich tipů.

Jílová maska

Jak už bylo výše zmíněno, červený jíl je velmi vhodnou variantou pro citlivou pleť. Obsahuje velké množství železa, které revitalizuje pleť. Komě toho obsahuje mangan, titan, křemík a draslík. Díky svému složení pomáhá s opravou poškozených kapilár, stahuje je a dodává potřebnou výživu. Pleť je pak méně zarudlá, zabarvení méně viditelné, naopak dojde k jejímu posílení a vyhlazení. Stačí smíchat jíl s trochou vody tak, aby vznikla kašovitá hmota. Tu naneste na vyčištěnou pleť a nechejte působit, dokud se jíl nevysuší (zhruba 20 minut). Poté umyjte vodou. 

Avokádová hydratační maska 

Vyzkoušejte také skvělé účinky avokáda, které obsahuje cenné oleje a vitaminy. Stačí vám jedno avokádo, které vydlabete, rozmačkáte vidličkou na kaši. Tu naneste na pleť, nechejte 10-15 minut působit a následně umyjte. Pleť pak dočistěte pleťovou vodou. 

Pleťová maska z listů aloe

Aloe vera je opravdu všelék. Vyzkoušejte hojivé účinky této rostliny i u citlivé pleti a připravte si pěstící masku z čerstvých listů. Tu si snadno můžete pěstovat i doma. Není to těžké. Více jsme psali zde. Z listu aloe oddělte zelenou vnější slupku a dužinu propasírujte přes síto. Gel promíchejte s medem a tvarohem, až vznikne hladká hmota. Tu naneste na pleť a nechejte nejméně deset minut. Nakonec smyjte vlažnou vodou. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve