Retinol je významnou složkou péče o pleť. Pokud vaši kůži dráždí, zkuste jeho přírodní alternativu

 Krása 
17. ledna 2021 08:52 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní alternativa retinolu má stejně zázračné účinky Depositphotos
Retinol je téměř kultovní složkou péče o pleť a v současnosti pravděpodobně nechybí na kosmetickém stolku žádné ženy. Jenomže ne každá pleť retinol dobře snáší.

Retinol je vzýván pro jeho schopnosti vyhlazení a rozjasnění pleťi, rovněž dokáže stimulovat kolagen a léčit akné. Je prokázáno, že derivát vitaminu A, označovaný jako "zlatý standard“ v boji proti stárnutí, urychluje obrat našich kožních buněk. Jemné linky jsou redukovány, pigmentace mizí a černé i bílé tečky jsou minimalizovány.

Není divu, že odborníci tvrdí, že retinol je jednou z pouhých tří magických složek v péči o pleť, které spolu s vitaminem C a SPF opravdu potřebujeme. Ale retinol má i jednu velkou nevýhodu. Některá pleť na něj reaguje vysušením, zarudnutím a v některých případech dokonce zánětem. Naštěstí je tu ale řešení.

Bakuchiol versus retinol

Naštěstí existuje k retinolu alternativa. Má stejné účinky, ale prakticky žádné riziko podráždění pleti. Je to rostlinná složka zvaná bakuchiol. A výzkum tyto závěry navíc podporuje. Klinická studie zabývající se dopadem bakuchiolu na pokožku zjistila, že je stejně účinný jako retinol, pokud jde o hyperpigmentaci a jemné linky. A zároveň studie nezaznamenala žádný vedlejší účinek.

Co je bakuchiol

Bakuchiol, odvozený ze semen a listů rostliny babchi (Psoralea corylifolia), je po staletí základem tradičních ájurvédských a čínských ošetření kůže. Již dlouho je vyhledáván pro své antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. I když tedy nepochází z vitaminu A jako retinol, účinek bakuchiolu na pokožku je pozoruhodně podobný, proto je tedy uváděn jako alternativa retinolu.

Bakuchiol stejně jako retinol rozjasňuje pleť, minimalizuje zvětšené póry, zvyšuje pevnost, vyhlazuje texturu a omezuje jemné linie. Stručně řečeno, nabízí všechny stejné plusové body jako retinol, ale s menším rizikem podráždění.

V poslední provedené dermatologické studii vyšlo najevo, že po 12 týdnech užívání retinolu a bakuchiolu obě skupiny vykazovaly redukci vrásek a hyperpigmentace, ale uživatelé retinolu hlásili nežádoucí účinky, přinejmenším tzv. píchání pokožky. Další studie ukázala, že bakuchiol je vysoce účinný při léčbě akné.

"Bylo prokázáno, že bakuchiol aktivuje řadu chemických cest v kožních buňkách, které nakonec vedou ke zlepšení produkce kolagenu, snížení rozpadu kolagenu a snížení syntézy melaninu (pigmentu),"  říká dermatoložka Anjali Mahto.

Bakuchiol je tak budoucí hvězdou kosmetického průmyslu, protože v segmentu péče o pleť rozhodně v posledních letech roste poptávka po přírodních produktech. Takže tuto zázračnou složku mohou používat všechny ženy. I ty, které mají citlivou pleť, a tudíž se až dosud musely obejít bez retinolu. Dále čtěte: Čtěte složení make-upu. Těmto přísadám se musíte vyhnout, pokud máte suchou pleť.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve