Nákupy zboží z Asie se od července pro Evropu zkomplikují

 Ostatní 
25. května 2021 16:57 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pravidla pro nákup zboží v Číně se mění Pixabay
Kdo rád nakupoval různé součástky, mikrokontrolery, ale i různé jiné zboží v Číně, bude mít od července problém. Máme další informace.

Evropa zareagovala na enormní nárůst zasílání drobných zásilek z Číny. Od července se zásadně mění pravidla.

DPH

Současná praxe osvobozuje drobné zásilky do 22 eur od nutnosti zaplatit DPH. Platí to však jen pro zásilky mimo Evropskou unii. V rámci ní se samozřejmě DPH platí. Mnozí nakupující tedy využívali této možnosti získat některé zboží za podstatně nižší ceny. Od 1. 7. 2021 však tato varianta nebude možná a DPH se bude muset doplatit i při nejmenších nákupech. Počítejte proto s nárůstem ceny o 21 procent. Zdaleka to ale není jediný problém.

Clo

Další nepříjemností bude potřeba podat u zásilek do 150 eur elektronické celní prohlášení. Do stejného limitu je zboží osvobozeno od cla. Ale to neznamená, že je věc snadná. Většina nakupujících nebude mít všechny informace potřebné k elektronickému proclení, takže se bude muset obrátit na Českou poštu s žádostí o zastupování. Cena v tomto případě může vyšplhat až na 150 Kč, což už drobný nákup výrazně prodražuje. Nemluvě pak o procesu, který nastane, pokud bude zboží v ceně vyšší než 150 eur.

Řešení

V případě, že nakoupíte hned, máte šanci, že se složitému procesu a zvýšení ceny ještě vyhnete. V dalších nákupech je ale třeba počítat s uvedenými skutečnostmi, takže se vyplatí nakoupit více předmětů naráz, ale tak, aby jejich cena nepřekročila 150 eur. Pak nebudou celkové poplatky tak strašné. Další možností bude nakupovat zboží ze skladů v Evropské unii. Tyto sklady existují už dnes, ale lze předpokládat, že se jejich kapacita i počet bude do budoucna navyšovat. Takové objednávky budou možná dražší, ale současně ne o tolik. Navíc se tím může výrazně zkrátit dodací lhůta. Ještě jinou možností je využití služeb přepravce, kdy veškeré formality spojené s DPH i clem zajistí přepravní společnost. V mnoha případech jde o velmi dobrý způsob, který stojí za pozornost. Jistě se ale nevyplatí u malých zásilek, které dosud převažovaly. Třeba proto, že se neplatilo ani žádné poštovné. Ačkoliv je nová situace nepříjemná, přece se nedá srovnávat s dobou, která už je naštěstí dávnou minulostí. Nahlédnout do ní můžete v článku zde.

Témata: nakupování, Čína, Asie,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod