Zařaďte čokoládu do své wellness rutiny. Prozradíme proč

 Ostatní 
21. května 2021 15:10 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čokoláda příznivě ovlivňuje deprese a špatnou náladu Depositphotos
Díky přítomnosti mnoha psychoaktivních sloučenin má čokoláda měřitelné účinky na mozek, který je už dokonce vědecky prozkoumán. Zdá se, že jde o rychlou krátkodobou opravu deprese a úzkosti či špatné nálady.

Čokoláda hraje také velkou roli při romantických příležitostech a je často popisována jako afrodiziakální (po řecké bohyni lásky Afroditě). V poslední době je navíc kakao považováno za "super potravinu“ s antioxidačními, protizánětlivými účinky a především jako potravina, která zlepšuje náladu.

Jak čokoláda ovlivňuje mozek?

Kakao obsahuje mastné kyseliny, vitaminy a zejména polyfenolové flavonoidy, hořké rostlinné chemikálie s potenciálními širokými přínosy pro zdraví od prevence srdečních chorob a rakoviny po zlepšení funkce mozku. "Kakao obsahuje také methylxanthiny, včetně teobrominu a kofeinu, které mají psychologické účinky, včetně stimulace, zvýšené bdělosti a zlepšení nálady. A obsahuje rovněž biogenní aminy podobné molekulám neurotransmiterů stimulujících mozek, jako je serotonin a tryptofan (spojené se zlepšením nálady a snížením úzkosti), a tyramin (předchůdce dopaminu, který funguje jako neurotransmiter odměny)," říká psycholožka Laura Fusar-Poli.


Proto se odborníci v čele s Laurou Fusar-Poli zaměřili na pochopení potenciálních psychologických výhod kakaa.

Zjistili, že konzumace produktů bohatých na kakao má skutečně významnou souvislost se zlepšením příznaků deprese, sníženou úzkostí, nižšími negativními emocemi a zvýšenými pozitivními emocemi. Dokonce zjistili, že krátkodobá konzumace kvalitní tmavé čokolády po dobu několika dní prokazatelně zlepšuje úzkosti a deprese.

Kousek kvalitní čokolády pro lepší náladu neublíží

Autoři samozřejmě poukazují na to, že náladu mohou ovlivnit i jiné vlastnosti moderní čokolády, včetně našeho vlastního potěšení z konzumace jídla a sladkostí. Přesto jsou tu jasné důkazy o tmavé čokoládě, která má vyšší hladinu bioaktivních sloučenin než mléčná čokoláda a především nižší hladinu škodlivých složek včetně cukru a chemických přísad. A to znamená, že si kousek kvalitní tmavé čokolády může dát pro lepší náladu každý, i když si zrovna hlídá postavu.

Podle odborníků má čokoláda skutečně užitečné krátkodobé výhody a vliv na naši náladu a proto by měla být dobrým doplňkem promyšlené rutiny péče o naše zdraví a wellness.

Pokud si hlídáte váhu a čokoládě se vyhýbáte, dokonce i té kvalitní, která je minimálně závadná, můžete se poradit se svým výživovým poradcem, jak kousek kvalitní tmavé čokolády pro zlepšení nálady zařadit do vaší každodenní rutiny. Na druhou stranu i přes prokazatelné výsledky je čokoláda bezesporu nejen oblíbenou pochoutkou, ale může se z její konzumace stát i posedlost. Dále čtěte: Přejídání patří mezi poruchy příjmu potravy. Pokud vás trápí, pak se vykašlete na diety a změňte jednu věc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím