Severská strava je podobně zdravá jako ta středomořská. Ukázaly to krevní testy

 Ostatní 
14. března 2022 20:32 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Severská strava funguje podobně jako ta středomořská Depositphotos
O tzv. středomořské dietě se toho napsalo už hodně. Je široce uznávaná jako nejzdravější strava vůbec. A ta severská je na tom velmi podobně.

Severská dieta je prospěšná všem, kdo potřebují redukovat hladinu cukru v krvi a také cholesterol. Severská strava má mnoho podobností s tou středomořskou a klade důraz na rostlinnou stravu s mírným množstvím ryb a vajec a malým množstvím mléčných výrobků.

Co jíst v rámci severské diety

Kromě ryb a vajec severská dieta, ostatně stejně jako ta středomořská, omezuje zpracované potraviny, sladkosti a maso, ale severská strava upřednostňuje řepkový olej před olivovým, který má některé zdravé omega-3 mastné kyseliny podobné těm, které se nacházejí v rybách. 

Zahrnuje bobule, zelí, brambory, mrkev a fazole, kromě jiného ovoce a zeleninu, celozrnné obiloviny, jako je žito a ječmen, a také tučné ryby. Její dodržování snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění i cukrovky 2. typu. Podle posledního výzkumu už po šesti měsících na severské stravě byli sledovaní účastníci studie výrazně zdravější. Měli nižší hladiny cholesterolu, nižší celkové hladiny nasycených i nenasycených tuků v krvi a lepší regulací glukózy.

Za vše mohou omega tuky

Složení tuků v severské stravě, která obsahuje vyšší obsah omega-3 a omega-6 nenasycených tuků, je pravděpodobně značnou součástí tohoto úspěchu. Tyto tuky pocházejí z ryb, lněných semínek a slunečnicového a řepkového oleje.

Podobné výsledky byly zjištěny také u již zmiňované středomořské stravy. Velká dlouhodobá studie odhalila, že zaměření se na druhy potravin spíše než na porce může být účinnější a udržitelnější metodou pro hubnutí. Ale to, jak účinná bude jakákoli konkrétní dieta, může také záviset na kvalitě potravin, které si můžete dovolit. Zaměření se na výběr zdravých potravin v rámci našich možností by se mohlo ukázat jako prospěšnější pro ty, kdo bojují se svou váhou.

Zdroj: Science Alert, Clinical Nutrition.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47