Agáve, nebo raději ten cukr? Čím je lepší sladit a proč

 Zdraví 
20. února 2022 08:11 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Agáve jako sladidlo má své výhody Depositphotos
Agáve je v poslední době stále populárnější jako zdravé sladidlo. Lze jím osladit čaj, péct dezerty či polévat palačinky. Ale je skutečně lepší, než klasický cukr?

Tolik oblíbený agávový sirup vzniká zahřátím mízy agáve, dokud se její cukry nezkoncentrují a její textura nebude tekutější. Hlavní výhodou agáve je, že má nízký glykemický index, což znamená, že méně ovlivňují hladinu cukru v krvi.

Čím nižží glykemický index, tím méně ukládání cukrů do tuku

Nízký glykemický index je velmi důležitý. Glukóza, což je typ cukru v potravinách, se okamžitě nepřemění na energii, ale uloží se do tukových zásob, aby byla později využita jako energie. Takže čím méně glukózy, tím méně ukládání do tukových zásob těla. Navíc pokud přijímáme dlouhodobě hodně cukru, může to postupem času vést nejen ke zvýšení tělesného tuku, ale také to může snížit schopnost našeho těla zpracovávat glukózu. 

Pak je tu ale ještě fruktóza, jiný druh cukru, který není tak snadno metabolizovatelný. Musí být poslán do jater, kde se teprve přemění na glukózu. Protože tento proces trvá o něco déle, fruktóza má menší vliv na hladinu cukru v krvi než glukóza. A to je samozřejmě fajn. Na druhou stranu ale tento proces velmi játra zatěžuje, a to nakonec může vést ke zvýšenému ukládání tuku.

Agáve, nebo raději ten cukr

Odpověď na tuto otázku nejspíš zklame hodně lidí. Navzdory nízké hodnotě glykemického indexu by se s agáve mělo zacházet stejně jako s jakýmkoliv jiným cukrem. Tedy hlavně to s tím slazením nepřehánět. Příliš mnoho cukru není dobrá věc a  platí to bez ohledu na to, zda cukr, který konzumujete, má vysoký obsah glukózy nebo fruktózy. 

Pokud je pro vás řízení hladiny cukru v krvi hlavním problémem, například když trpíte diabetem, pak může být agáve rozumnou náhradou běžného cukru. Obecně ale platí, že nízký glykemický index agáve není zdravou volbou. Má stejná slabá místa jako běžný cukr.

Zdroj: Real Simple, Healthline

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty