Snažíte se omezit kávu? Vyzkoušejte místo ní alternativy zvyšující energii

 Ostatní 
07. června 2021 16:24 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Energii z kávy lze získat i jinde a bez rizika Depositphotos
Pro mnoho z nás je káva nezbytnou součástí našeho dne. Existují však způsoby, jak získat energii i z jiných zdravých alternativ bez obsahu kofeinu a bez vedlejších účinků.

Káva je nejoblíbenějším nápojem světa, jejíž obliba navíc neustále roste, zejména i díky různým novým trendům. Co takhle proteinovou kávu nebo ledovou kávu s oblíbeným likérem? Káva má ale i svoje stinné stránky, a to především ve chvíli, kdy jí pijeme příliš mnoho. Kávou se totiž lze i předávkovat. O kladech a záporech pití kávy si můžete přečíst zde: Co všechno způsobje káva v našem těle.

Proč bychom měli uvažovat o omezení kávy

Trvalé a především nadměrné pití kofeinu může vést k únavě nadledvin, což může způsobit chronické migrény, zvýšený krevní tlak, nerovnováhu hormonů, úzkost, stres a narušení spánku. Pití příliš velkého množství kávy může také způsobit, že se budete na tento nápoj, respektive jeho dodávku energie, příliš spoléhat a vybudujete si na něm závislost.

Co mohou nabídnout alternativy kávy

Naštěstí existují způsoby, jak se těmto vedlejším účinkům vyhnout. Hledat můžeme zdravější alternativy, u kterých nevznikají žádné závislosti.

Některé z výhod pití kávy pocházejí totiž z polyfenolů v ní obsažených, což jsou antioxidanty s potenciálními přínosy pro zdraví. Ty zahrnují léčbu problémů s trávením a prevenci cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění. Existuje však spousta dalších energizujících možností jídla a pití, které také obsahují polyfenoly.

Jaké jsou alternativy kávy, které vám dodají energii?

Nutriční specialistka Cheryl Telfer říká, že "například čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou pro tělo skutečně výživné a rychle vás nabijí energií.“ To souvisí se skutečností, že neobsahují vlákninu, což znamená, že energeticky bohaté vitaminy, minerály a fruktóza v těchto druzích ovoce a zeleniny se rychleji dostanou do krve.

Tzv. adaptogenní byliny, jako je ženšen a rozchodnice růžová, jsou další dobrou volbou, protože pomáhají zvyšovat energii a zlepšují vaše duševní funkce a fyzickou výdrž.

Výborným příkladem je například šťáva z mrkve, řepy a jablka. Vyrobíte si ji opravdu snadno a jeden drink má navíc jen 50 kalorií.

Potřebovat budete 1,5 šálku vody, 1 velkou mrkev, 1 žlutou nebo červenou oloupanou řepu, 1 jablko a 1 tlustý plátek čerstvého zázvoru. Vše dejte najednou do mixéru, můžete přidat několik kostek ledu a rozmixujte tak, abyste vytvořili nápoj.

Můžete si tak vyrobit například i mrkvovo-zázvorový džus, když vynecháte řepu a jablko a místo toho použijete 3 mrkve. Další alternativou je řepový-zázvorový džus, ve kterém pro změnu nebude mrkev a jablko, jež nahradíte třemi řepami. Dále čtěte: Cukr je návykový a vyvolává deprese. Jeho nadměrná konzumace může dokonce přispět k formám demence.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve