Věda přišla se zjištěním, které může být přelomové. Speciální dieta pomáhá proti vzniku Alzheimerovy choroby
Nedávný výzkum totiž ukázal, že fyzické změny v mozku, které Alzheimerovu chorobu předznamenávají, nemusí být jediným hnacím motorem této nemoci a že něco tak jednoduchého, jako je dieta, může v budoucnu změnit naši kognitivní odolnost vůči demenci.
Specifická dieta s vědecky podloženými výsledky
Jmenuje se příznačně MIND dieta a je založena na středomořské dietě a dietních přístupech k dietní intervenci při tzv. neurodegenerativním zpoždění. Byla vyvinuta týmem nutričních epidemiologů z Rush University a studie z roku 2015 prokázala její potenciální výhody.
Od té doby se mnoho výzkumných pracovníků a široké veřejnosti zaměřuje na tento dietní přístup jako na potenciální strategii prevence Alzheimerovy choroby. Studie za studií ukazuje, že dodržování diety MIND, tedy jíst více listové zeleniny a zeleniny obecně, bobulí, ořechů, olivového oleje, celozrnných produktů a ryb, poskytuje alespoň určitou ochranu před poklesem kognitivnívh funkcí.
Nyní dlouhodobá studie od stejného týmu na Rush University zjistila, že účastníci, kteří dodržovali dietu MIND, měli později v životě lepší kognitivní funkce. "Někteří lidé mají v mozku prostředí pro vznik Alzheimerovy choroby, ale za svůj život se u nich nevyvinula klinická demence,“ říká výzkumník geriatrického zdraví Klodian Dhana z Rush Medical College. "Někteří mají schopnost udržovat dobré kognitivní funkce navzdory akumulaci patologií v mozku a naše studie naznačuje, že strava MIND je spojena s lepšími kognitivními funkcemi nezávisle na mozkových patologiích souvisejících s Alzheimerovou chorobou."
Jak se tedy stravovat a minimalizovat riziko vzniku Alzheimerovy choroby?
Mezi potraviny, které byste do svého jídelníčku v rámci MIND diety měli zařadit, rozhodně patří zelená listová zelenina, a to minimálně 6 porcí týdně. Dále ořechy (mandle, kešu, pistácie), minimálně 5 porcí týdně. Dále bobulovité plody (jahody, borůvky, maliny, ostružiny), minimálně 2 porce týdně. Také fazole, minimálně 3 porce týdně. Samozřejmě celozrnné produkty (quinoa, ovesné vločky, hnědá rýže, celozrnné těstoviny a chléb), minimálně 3 porce denně. A ryby jako losos, tuňák či pstruh, minimálně 1 porce týdně. A také drůbež, tedy kuřecí a krůtí nejméně dvakrát týdně.
Jako primární olej se používá olivový olej a z alkoholu si můžete dopřát víno, ale ne více než 1 sklenku denně.
Naopak byste při MIND dietě měli minimalizovat konzumaci červeného masa (steak, mleté hovězí, vepřové, jehněčí), ale do 4 porcí týdně jej jíst můžete. Máslo a margarín ne ve větším množství, než je 1 polévková lžíce denně. Sýry (brie, mozzarella nebo čedar) ne více než 1 porce týdně. Sladkosti (koláče, sušenky, zmrzlina) ne více než 5 porcí týdně a zejména smažená jídla nebo fast foody (hranolky, kuřecí nugety, cibulové kroužky, smažené kuře, hamburgery) ne více než 1 porce týdně. Dále čtěte: Avokádový olej je stále větším hitem. Ve srovnání s olivovým totiž obstojí na jedničku.
Zdroj: Ios Press Everyday Health.