I senioři se mohou udržet ve fyzické a psychické kondici. Víme, jak na to

 Ostatní 
24. září 2018 12:04 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
I podzim života si lidé mohou užít plnými doušky Depositphotos
Udržet se ve formě dá zabrat v každém věku, ale s přibývajícími roky je to čím dál náročnější. Dobrá fyzická a psychická kondice hraje přitom ve stáří klíčovou roli. Pokud si chcete seniorský věk opravdu užít, je nutné na tom aktivně zapracovat.

Skutečnost, že člověk dosáhne seniorského věku, nemusí ještě znamenat, že se všemu poddá a začne být pasivní. Naopak. Pokud budete ve stáří aktivní, užijete si podzim života podstatně lépe. Na druhou stranu se nic nemá přehánět - kvůli nadměrné fyzické zátěži totiž spoustu seniorů končí zbytečně v nemocnici. Pokud se tedy snažíte i v pokročilém věku udržet v dobré fyzické a psychické kondici, je třeba na tom sice pracovat, ale s rozumem. Poradíme, jak na to.

Sportem ku zdraví

Pravidelný pohyb je základ nejen fyzického, ale i psychického zdraví. Cvičením podporujete imunitu a snižujete krevní tlak. Tělo navíc začne produkovat hormony, díky kterým se budete cítit šťastnější. I krátká procházka na čerstvém vzduchu pomůže k lepší kondici.

Možností, jak sportovat pohodlně a bez stresu z nadměrné fyzické námahy, existuje v dnešní době docela dost. Populární jsou například elektrokola. Ta jsou skvělou volbou pro delší výlety, jelikož jsou vybavena elektromotorem, který vám při šlapání do pedálů výrazně pomáhá.

Na škodu ale není ani pěší turistika, můžete zkusit třeba oblíbený nordic walking. V chůzi vám pomáhají speciálně upravené hole. O tom, jak vybrat ty správné, jsme psali zde.

Trénink paměti

V pokročilém věku je také velice důležité podporovat mentální aktivitu. Využijte volného času a učte se nové věci, nikdy není pozdě. Můžete navštěvovat různé kurzy, spolky, nebo se zapojit do univerzitního celoživotního vzdělávaní.

Aktivní a bystrou paměť pomůže udržet i luštění křížovek či sudoku, čtení a psaní. Mentálně vás pozitivně potrápí i hraní logických her, a to jak deskových, tak volně dostupných na internetu.  

Moderní technologie

Mladá generace to s užíváním mobilů či tabletů často nezdravě přehání, starší se zase k technickým vymoženostem mnohdy zbytečně odvrací zády. Přitom právě moderní technologie seniorům stále více dopomáhají ke kvalitnějšímu a plnohodnotnějšímu životu.

Díky mobilu a počítači mohou být totiž senioři v kontaktu s rodinou a přáteli, mohou si vyhledávat nejrůznější informace, nebo například sledovat online zajímavé filmy a dokumenty. Jak vyplývá ze statistik Eurostatu, 39 % českých seniorů používá internet alespoň jednou týdně.

Někteří výrobci moderních technologií se na seniorská zařízení přímo specializují, konkrétně například na mobilní telefony. Kromě seniorům na míru uzpůsobeným funkcím uživatelsky jednoduchého ovládání jsou například vybaveny SOS tlačítkem, které okamžitě přivolá pomoc, nebo aplikací pro snadné nastavení telefonu na dálku blízkými osobami.

Žijte společensky

Dlouhodobá samota člověku škodí. Senioři, kteří žijí izolovaně a sami, mají prokazatelně kratší život. Hrozí u nich také větší riziko demence, deprese nebo úzkosti. Snažte se udržovat kontakt se svým okolím. Vídejte se s rodinou a přáteli, nebo se zapojte do komunity v místě vašeho bydliště. Pokud z nějakého důvodu nelze udržovat pravidelný osobní kontakt, využijte moderní technologie, skrze které si můžete se známými psát a volat. Potkávat zcela nové lidi vám pomůže vaše hobby, snažte se tedy trávit svůj volný čas aktivně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47