Vychutnejte si jídlo a jezte menší porce: Návod, jak se naučit jíst asijskými hůlkami

 Ostatní 
23. září 2018 08:23 / Marie Šťastná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Dejte jídlu svou plnou pozornost Depositphotos
Jak dlouho vám trvalo, než jste se naučili jíst příborem? Určitě to dalo chvíli zabrat, ale pravidelný trénink vás naučil ovládat vidličku s nožem na výbornou. Podobné je to i s hůlkami. Milujete asijské jídlo? Pak se bez nich neobejdete. Poradíme vám, jak hůlky správně držet a neudělat si ve společnosti ostudu.

Kdo není zvyklý cestovat, možná se s hůlkami zatím nesetkal. Případně si říká, na co mu to bude, naučit se jíst nástrojem, který používají asijské země. Jenže stačí jedno pozvání do asijské restaurace nebo do sushi baru a budete si připadat jako kulturní křupan. Minimálně tak budete před ostatními vypadat. Co se na tuhle příležitost připravit předem? 

Vychutnejte si jídlo

Pokud budete jíst hůlkami, budete se muset soustředit na každý pohyb, sledovat co a jak nabrat a dívat se do talíře nebo do misky. Díky tomu dáte jídlu svou plnou pozornost. S velkou pravděpodobností budete jíst pomaleji a jídlo si i více vychutnáte. Navíc po pár dnech zjistíte, že k nasycení vám bude stačit menší množství.

Postup, jak si osvojit držení

Dřevěné nebo bambusové hůlky si pořiďte v asijském bistru a začněte s tréninkem doma. Sami nebo s partnerem, případně celou rodinou, ať je větší zábava. Pokud už někdo z nich hůlkami jíst umí, tím lépe – může vám při lekcích poradit.

První hůlka se nehne, druhou se nabírá

Vezměte do rukou první hůlku a vložte ji mezi palec a prostředníček. Pamatujte, že tato hůlka se nesmí během jídla vůbec pohybovat. Měla by zůstat stále na svém místě, takže ji držte pevně, ale nikoliv křečovitě. Širší konec by měl být v ohybu dlaně, kde se spojuje palec s ukazováčkem, užší pak mezi kořenem palce a hranou ukazováčku. Podobně, jako byste drželi tužku.

Musí být v rovině a nekřížit se

Palcem a ukazováčkem vezměte do rukou druhou hůlku. Tu, kterou budete pohybovat a nabírat jídlo. Palec položte přes druhou hůlku, takže bude ležet na první. Poklepáním o stůl srovnejte konce hůlek do jedné roviny, jinak by se s nimi nedalo jíst. Hůlky se však ani nesmí křížit, to byste s nimi také nic nenabrali.

Začněte mekčími potravinami

Někdo raději drží hůlky blíž k širšímu konci, někdo k užšímu. Zkuste, co je vám bližší. Jakmile si hůlky srovnáte do ruky tak, aby vám to bylo pohodlné, můžete začít s tréninkem. Stále pamatujte, že pohybovat se může pouze vrchní hůlka. Jídlo nabírejte nejdříve pod úhlem 45 stupňů a zkuste měkčí věci, jako jsou sýry nebo zelenina. Jdou lépe než tvrdší potraviny. Nepropadejte panice, když to ze začátku nepůjde. Žádný učený z nebe nespadl.

Pozor na sílu, chce to cit

Postupně zjistíte, že čím dále hůlky držíte, tím jsou rovnoběžnější a snáze se s nimi jí. Takto se s nimi nabírá lépe i oblíbená asijská rýže. A ještě jedna věc: nevyvíjejte na hůlky silný tlak, jinak se okamžitě zkříží a jídlo vám vystřelí na opačný konec stolu. Chce to zkrátka trpělivost a cit. Jak využít čínskou polévku? Připravte si rychlé čínské nudle s kuřecím masem, psali jsme zde.

Několik zásad na závěr

Jíst tradiční asijské jídlo vidličkou a nožem je považováno za ostudu. A sushi? Pokud neumíte hůlkami, vezměte jej raději do ruky, radí šéfkuchaři. Mějte také na paměti, že jídlo se hůlkami nabírá, nikoliv napichuje. Je to neslušné. Vaše hůlky by se také nikdy neměly dotknout cizího talíře, dokonce byste s nimi neměli nabírat jídlo ze společné mísy. K tomu slouží servírovací hůlky. A už vůbec není vhodné s hůlkami ukazovat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47