Kouření nestojí jen za nemocemi plic a srdce. Dokáže zničit i zrak

 Zdraví 
07. srpna 2020 08:59 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Málokdo ví, že kouření může vést ke slepotě Pixabay
Kouření cigaret, doutníků či dýmky nezpůsobuje jen notoricky známé choroby plic, srdce nebo nádorových onemocnění. Málokdo ví, že kouření dokáže poškodit také oči. A v případě kouřících nastávajících matek může tento zlozvyk narušit i zrak miminka.

I když počet kuřáků v České republice v posledních letech klesá, pořád v zemi kouří asi 1,7 milionu lidí. Náklady na jejich léčbu jsou přitom asi 100 miliard korun ročně. Podle Královského národního institutu nevidomých lidí (Royal National Institute of Blind People – RNIB) mají kuřáci dvakrát větší pravděpodobnost ztráty zraku než nekuřáci. Cigaretový kouř totiž obsahuje toxické chemikálie, které mohou dráždit a poškozovat oči. Očních nemocí, které kouření dokáže značně zhoršit, je více než dost. Seznámíme vás s těmi nejčastějšími.

Syndrom suchého oka

Ten se objeví, když oči nemají dostatek - nebo správné složení - slz. Kouření u syndromu suchého oka ještě zvyšuje pravděpodobnost toho, že oči budou podrážděné, objeví se v nich pálení, svědění, pocit bodání nebo jejich zarudnutí.

Šedý zákal

S kouřením je spojeno vyšší riziko vzniku šedého zákalu neboli katarakty. Při kataraktě dochází k zakalení přirozeně průhledné čočky v oku. To způsobuje rozmazané vidění a narušuje vidění barev, které se pak jeví nevýrazně, vybledle nebo nažloutle. Katarakta se léčí chirurgicky. Cigarety riziko vzniku šedého zákalu zdvojnásobují. U kuřáků se navíc šedý zákal často objeví v mladším věku než u lidí, kteří tomuto zlozvyku neholdují.

Věkem podmíněná makulární degenerace (VMPD)

Toto onemocnění se objevuje, když dojde k poškození části sítnice, která se nazývá makula. Dochází ke ztrátě centrálního vidění a člověk není schopen vidět drobné detaily. Periferní (na okrajích zorného pole) vidění však zůstává normální.

Někdy může lékařská péče nebo operace pomoci zastavit progresi VPMD. Nedá se však vyléčit. Různé studie ukazují, že u kuřáků a osob, které přestaly kouřit, existuje vyšší riziko vzniku a rozvoje VPMD než u lidí, kteří nikdy nekouřili. Toto velmi závažné onemocnění sítnice přitom velmi často vede ke ztrátě zraku a ve vyspělých zemích je nejčastější příčinou slepoty. 

Diabetická retinopatie

Kuřáci diabetici jsou v ohrožení diabetickou retinopatií. Diabetická retinopatie je následek poškození cév v oku. Vyvolává rozmazané nebo narušené vidění a možnou ztrátu zraku. Mezi používané léčebné postupy patří medikace nebo chirurgický zákrok.

Problémy se zrakovým nervem

Lidé, kteří kouří, riskují, že budou mít problémy se zrakovým nervem. Zrakový nerv spojuje oko s mozkem. Poškození tohoto nervu může vést k oslepnutí.

Kouření může přispět ke zvýšení rizikových faktorů, které vedou ke vzniku glaukomu - onemocnění, které ovlivňuje zrakový nerv.

Uveitida

Kouření může způsobit také onemocnění, které se týká části oka nazývané uvea (živnatka). Jedná se o střední vrstvu stěny oční koule. Uveitida je zánět této vrstvy (která zarudne a oteče). Toto onemocnění se projevuje zarudnutím oka, bolestí a problémy se zrakem.

Gravesova choroba

Jedná se o onemocnění štítné žlázy. Jedním z jejích projevů jsou vypouklé oči. Kouření může lidem s Gravesovou chorobou jejich stav zhoršit. Mohou také ztratit zrak.

Kouření v těhotenství

Pokud žena během těhotenství kouří, u dítěte se pětinásobně zvyšuje riziko bakteriální meningitidy v dětském věku. Jedná se o stav, kdy dochází k otékání tkáně kolem mozku. Meningitida může způsobit oční infekce a další problémy se zrakem.

Kouření v těhotenství také zvyšuje riziko předčasného porodu. Předčasné narození může u dítěte vést k vážným očním potížím nazývaným "retinopatie nedonošených". U dítěte může dojít k poškození zraku nebo i jeho ztrátě. O tom, jak s kouřením přestat, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47