Přestat kouřit může být jednodušší, než jste si možná dosud mysleli

 Zdraví 
28. července 2020 07:59 / Bronislava Silná
  11
📷
5 fotografií v galerii
Kouření už dávno není cool Depositphotos
Kouření škodí zdraví a způsobuje předčasná úmrtí. I proto se počet kuřáků v civilizovaném světě snižuje, což je dobře. Tempo ale stále není dostatečné. Máme několik doporučení, která vašemu zdravému rozhodnutí pomohou.

Skutečnost, že je kouření zdrojem nejrůznějších onemocnění, je sice známá už dlouho, ale teprve v posledních dvaceti letech se začíná prosazovat v myšlení lidí. Pokud kouříte vy nebo vaši blízcí, měli byste se zamyslet nad tím, oč můžete přijít a také jak co nejrychleji přestat.

Co má kouření na svědomí

Kouření má na svědomí obrovské množství lidských životů. V ČR zemře ročně kolem 110 tisíc osob a z toho zhruba 18 tisíc na následky kouření. Otázkou pak je, kolik je to ve skutečnosti, protože kouření významně ovlivňuje vznik a průběh nejrůznějších onemocnění, které se nemusejí jevit jako přímo související. Zcela určitě kouření zodpovídá za vznik mozkových mrtvic, infarktů, rakoviny, oběhových problémů v různých částech těla. Kouření způsobuje chronickou obstrukční plicní nemoc a další plicní nemoci. Vedle rakoviny žaludku může mít kouření podíl na žaludečních vředech, na zkažených zubech, na předčasně zestárlé pleti. Plejáda možností je tak široká, až by z toho mělo být každému úzko. Přesto je kouření povolené a stát z každé krabičky vybírá na daních tučné peníze. Část jde na mírnění následků, ale i tak je otázkou, zda je to postup obhajitelný z etického hlediska.

Jak určitě nepřestávat

Reklama vnucuje často lidem, kteří se chtějí svého zlozvyku zbavit, jednoduchá řešení v podobě náplastí či žvýkaček s obsahem nikotinu. Výrobci cigaret pak sami přecházejí na různé elektronické cigarety, aby ochránili své zisky. Je ale třeba si uvědomit, že škodlivý je sám nikotin, byť třeba ne tolik jako v kombinaci s dehtem a dalšími produkty hoření. Zaměnit závislost na klasických cigaretách za závislost ne elektronických cigaretách není žádnou výhrou a je jen otázkou času, kdy budou k dispozici relevantní průzkumy, které to definitivně potvrdí. Elektronická cigareta byla totiž patentována teprve v roce 2006, takže je s námi přece jen příliš krátkou dobu. Při jejím použití sice nevdechujeme dehet, ale už se ví o některých látkách, které jsou velmi škodlivé a nejsou ani v klasických cigaretách. Rovněž jsou známé případy otravy nikotinem, protože bývá časté, že lidé kouří elektronické cigarety déle než ty klasické.

Jak úspěšně přestat

Přestat kouřit potřebuje motivaci a rozhodnutí. Motivací může být vaše zdraví, vaše peněženka, zdraví vašich blízkých či touha nebýt závislý na návykové látce. Většinou je dobré, když se potká více důvodů dohromady. A vůbec nejlepší je, pokud přestanete kouřit ještě dříve, než se objeví zdravotní problémy.

Nejlepší je rozhodnutí radikální. Různá postupná omezování a přestávání s pomocí náplastí a elektronických cigaret nejsou řešením. Či spíš tato řešení fungují na minimální počet lidí. Někteří propagují různé akupunkturní metody. Jestliže potřebujete takovou podporu, proč ne. Ale základem úspěchu je rozhodnutí. Nesnažte se ale udělat tlustou čáru za vším, co je s kouřením spojené. Jestliže patřilo k vašim rituálům si jít v určitou dobu zapálit a vypít si přitom kávu, jděte na pauzu pouze s kávou. Možná s překvapením zjistíte, že to funguje dobře i bez cigarety.

Mnoha lidem se stane, že napoprvé neuspějí a ke kouření se po nějaké době vrátí. Obyčejně tomu je tak, že v prvních dnech či týdnech cítí kuřák, který přestává, značné změny a dokonce jakousi dobrou náladu z toho, že se mu věc daří. Tělo je lépe zásobeno kyslíkem. Ale po nějaké době si tělo na aktuální stav zvykne a začne spíš toužit po cigaretě. Jestliže selžete, neházejte flintu do žita, nebuďte skeptičtí k příštímu možnému úspěchu a stanovte si další datum, kdy opět přestanete. Zmapujte také důvody, proč jste neuspěli a zkuste na sebe vymyslet nějaký fígl, který vám odvykání usnadní. Někdo si naordinuje žvýkačku, o jejíž prospěšnosti si můžete přečíst zde, jiný zařadí běh, další se odmění nákupem něčeho pěkného za ušetřené peníze. Je to na vás a jde hlavně o vaše zdraví a váš život.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47