Nasbírejte si česnáček lékařský, pomáhá při dýchacích potížích i při dietě

 Zdraví 
18. července 2020 08:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostlinu lze použít při očistných procesech Pixabay
Pokud neradi chodíte k lékaři a všechny neduhy řešíte pomocí bylinek, neměl by na vašem seznamu chybět česnáček lékařský. Pomáhá při zánětech dýchacích a močových cest, při potížích se žaludkem i při dietě a také snižuje cholesterol.

Česnáček je dvouletá nebo krátce vytrvalá rostlina. Roste na vlhkých a světlých místech v hájích, na okraji lesů nebo v křovinách a parcích, ale můžete ho mít také na zahradě. Dorůstá do výšky od 20 až do 80 centimetrů, vždy záleží na daných podmínkách.

Hned na jaře

Sbírá se celá nať a nejlépe hned na jaře, když je rostlina ještě mladá. Později lze sbírat celou tuhou lodyhu a také listy a květy bez lodyhy. Na začátku má česnáček listy okrouhlé. Využít ho můžete v době, pokud jste nestihli nasbírat medvědí česnek. Česnáček ho skvěle zastoupí, jeho výhodou je, že má delší vegetativní dobu.

Česnáček má očistné, antiseptické účinky a říká se, že působí i proti rakovině. Lze ho využít i do mnoha jídel díky jeho česnekovo-hořčičké chuti. Rostlinu ale stačí jen žvýkat a docílíte obrany proti zánětu dásní. Bylinka má protizánětlivé účinky, takže dezinfikuje dýchací cesty, střeva i močové cesty. Využití najde i při očistných kůrách, podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky.

Hodně vitaminů

Hodit se může i k zevnímu použití například při léčbě vyrážek, ekzémů, zánětů kůže, ale česnáček je prospěšný i při hojení ran. Lidé ho často kombinují s kostivalem a měsíčkem. Užívá se celá nať nebo listy v syrovém stavu v podobě tinktury. Není moc vhodný pro čaj kvůli svému česnekovému aroma. Rostlina obsahuje hodně vitaminu C a A. Přisuzují se jí také účinky proti rakovině. Přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a zlepšuje spalování tuku. Hodí se proto do redukční diety.

Česnek a hořčice

Česnáček chutná podobně jako česnek kombinovaný s hořčicí, proto je vhodné ho konzumovat při různých jídlech. Vzhledem k množství příznivých látek je dobré ho připravovat v syrovém stavu například do pomazánek, na chleba a podobně. Hodí se také do dipů a přidat ho můžete i do salátů nebo k různému masu. Nic s ním nepokazíte ani v polévce. Semínka lze využít na pesto nebo česnáčkový ocet. O hluchavce bílé jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Pánské tepláky pro každodenní nošení – podívejte se na naše návrhy!

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky