Sladkovodní řasa vám pomůže s očistou těla i podporou imunity

 Zdraví 
25. července 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chlorella je zdravá, ale každý ji jíst nemůže Depositphotos
Každý organismus si čas od času zaslouží pořádnou detoxikaci neboli pročištění. Docílit toho lze několika způsoby, jedním z nich je i užívání sladkovodní řasy známé jako chlorella. Tato řasa toho ale dokáže ještě víc.

Chlorella je druh jednobuněčné sladkovodní řasy, která má svůj původ na Taiwanu a v Japonsku. Je bohatá na aminokyseliny, beta-karoten, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek a komplex vitaminů ze skupiny B. Mnozí lidé jí připisují až zázračné účinky. Jak je to ale ve skutečnosti?

Chlorella je sladkovodní řasa, která se v přírodě vyskytuje v mnoha druhových formách (v přípravcích se nejčastěji vyskytují druhy Chlorella pyrenoidosa a Chlorella vulgaris -  ta obsahuje jednoznačně nejvíc aminokyselin). Díky svým zcela výjimečným nutričním hodnotám se chlorella řadí mezi superpotraviny. Její bohatě zelená barva pochází z chlorofylu, zeleného barviva, kterého má ze všech rostlin na světě nejvíce.

Účinky chlorelly

Chlorella je bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek, aminokyselin i mastných kyselin. I z toho důvodu má řadu pozitivních účinků:

  • doplňuje tělu živiny
  • urychluje hojení
  • má dezinfekční účinek
  • mírní zápach potu
  • čistí organismus od toxických látek (odvádí je z těla pryč)
  • upravuje funkci střev (podporuje růst zdravé střevní mikroflóry, která je důležitá pro správné zažívání)
  • podporuje imunitní systém
  • upravuje činnost srdce a cév
  • dodá energii a vitalitu

Účinky pravidelného užívání chlorelly se projevují přibližně po třech měsících užívání.

Rozhodně není pro každého

Jenže ani mnohými vychvalovaná chlorella není úplně dokonalá a její užívání není vhodné pro každého. Vyhýbat by se jí měli pacienti užívající warfarin, lidé s onemocněním žilního systému, pacienti při ozařování, osoby po transplantaci, lidé s autoimunitními onemocněními, pacienti s hyperfunkcí štítné žlázy či chronickým zánětem trávicího traktu, těhotné a kojící ženy a děti do tří let.

A pozor! Občas se také objevuje alergie na sladkovodní řasy, která se projevuje dýchacími potížemi, podrážděním sliznic v ústech a krku nebo průjmy.

Na co si dát pozor

Tělo se pomocí chlorelly čistí – ze začátku se proto mohou objevit dočasné bolesti hlavy, mírné nadýmání nebo drobné kožní projevy. Když chlorellu začínáte užívat, nekonzumujte hned celou doporučenou dávku, ale začněte s menší dávkou a postupně ji zvyšujte. Maximální denní příjem chlorelly (ideálně rozložený do tří dávek) by neměl u dospělého člověka překročit 6 g.

Při užívání řas je také nutné dodržovat pravidelný pitný režim. Pro ten platí jednoduchá poučka: na každých 15 kg své tělesné hmotnosti vypijte 0,5 litru vody. A ještě jedna rada na závěr. Neužívejte chlorellu déle než tři měsíce. Po tříměsíční proceduře je dobré minimálně na měsíc řasu vysadit. O detoxikaci organismu jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47