Různé vitaminy velmi ovlivňují kvalitu našeho života. Jak získat tolik potřebný vitamin D

 Zdraví 
24. července 2020 14:00 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nedostatek vitaminu D se neprojeví hned Depositphotos
Různé vitaminy ovlivňují kvalitu našeho života mnohem víc, než bychom si možná mysleli. Vitamin D patří mezi takové. Máte ho dostatek? A pokud ne, víte, jak ho získat? Máme důležité informace.

Vitamin D se podílí na mnoha procesech v těle. Jeho nedostatek se neprojeví hned, ale v dlouhodobějším horizontu může být jeho nedostatek velkým problémem.

Základní informace

V různých textech se uvádí různé údaje o tom, kolik vitaminu nám vlastně chybí. Některé studie tvrdí, že nedostatkem vitaminu D trpí asi polovina Čechů. Jiné zase uvádějí jeho nedostatek až u devadesáti procent osob. Základním zdrojem vitaminu je strava a jeho tvorba účinkem slunečních paprsků. Proto je důležitý pohyb venku, a ačkoliv nadměrné slunění může být nebezpečné a vede k rozvoji rakoviny kůže, přiměřené slunění je zdraví velmi prospěšné. Vzpomeňme například na heslo „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař“.

Co způsobí nedostatek vitaminu D

Třebaže je nedostatek vitaminu D spojen především s problémy růstu a tvorby kostí, jeho účinky jsou mnohem širší. Tento vitamin totiž vstupuje do imunitních procesů, které jsou odpovědné za naši odolnost vůči různým nemocem. Od běžného nachlazení přes chřipku, Covid až po rakovinu. Vedle toho můžete mít při nízké hladině tohoto vitaminu potíže s kazivostí zubů, se záněty v okolí zubů, s odvápněním kostí.

Dostavují se nervové poruchy, podrážděnost, pesimismus, deprese, poruchy spánku. Někdy vede nedostatek až k rozvoji Crohnovy choroby, což je velmi závažné zánětlivé onemocnění střeva. Vitamin D ovlivňuje stav našeho srdce a pokud ho nemáme dost, může se snadněji rozvinout například diabetes. Některé studie mluví dokonce o vzniku roztroušené sklerózy. Obzvlášť by si jeho hladinu měli hlídat sportovci, senioři a těhotné ženy.

Kde získat

Jak už bylo uvedeno, dobrým způsobem je pravidelný pobyt na slunci. Kvůli riziku rakoviny kůže stačí i poměrně krátký čas kolem deseti minut. Více o správném využití slunce najdete v článku zde. V zimním období nebo při chladném jaru či podzimu to ale v našich zeměpisných podmínkách může být problém. Proto je vhodné mít na paměti jeho přísun prostřednictvím vhodných potravin. Skvělé jsou tučné ryby – losos, pstruh, makrela, tuňák či úhoř.

Nemáte-li možnost ryb čerstvých, jsou vhodné i konzervované. Výborná jsou hovězí játra a játra obecně a velmi pohodlným zdrojem jsou vaječné žloutky. Když máte přece jen problém se získáváním tohoto životodárného vitaminu, zakupte jej v podobě potravinového doplňku v lékárně a užívejte buď podle příbalového letáku či doporučení lékaře.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve