Nevylévejte vodu z rýže. Prospěje střevům, pleti i vlasům

 Zdraví 
18. července 2020 12:06 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Rýžová voda obsahuje velké množství vlákniny  Depositphotos
Rýže je pokrm, který v kuchyni nesmí chybět. Můžete z ní uvařit rizoto či ji použít jako přílohu k masu. Obsahuje vitaminy, minerály a zdravé tuky. Navíc vás velmi dobře zasytí. Prospěšná je ale i voda, ve které se rýže uvaří. Zjistěte, jaké účinky má na lidský organismus a pokožku.

Až si příště budete vařit rýži, zalijte ji větším množstvím vody, aby se do ní všechna nevsákla. Po vychladnutí vodu můžete uchovat v lednici. Musíte ji využít do týdne od uvaření. Prospěšná vám bude především, když ji budete pít.

Voda z rýže pomáhá při zácpě i průjmu

Trpíte častými zácpami? Pijte pravidelně alespoň jednou denně sklenici rýžové vody. Díky tomu totiž můžete úspěšně předejít zácpě. Voda z rýže je bohatá na vlákninu, která podpoří pohyb ve střevech. Zároveň vám uleví i při průjmu, obsahuje totiž škrob, který podporuje růst potřebných střevních bakterií. Rýžovou vodu mohou pít bez obav i děti.

Voda z rýže napomáhá předejít dehydrataci

V letních dnech potřebuje organismus hodně tekutin. Pokud je nemá, může dojít k dehydrataci. V tom vám zabrání pití rýžové vody. Dodá vám totiž potřebné minerály, které jste během pobytu na slunci ztratili. Můžete ji pít po fyzicky náročné aktivitě, během které jste vypotili minerály.  

Voda z rýže uzavírá póry a funguje jako prevence před pigmentovými skvrnami

Rýžová voda má blahodárné účinky na pleť. Očistí pokožku od mazu a uzavře póry. Při každodenním používání vody z rýže se vám zmenší póry a bude se méně tvořit akné. Díky ní můžete předejít i vytvoření většího množství pigmentových skvrn. Aplikace je jednoduchá. Nejprve si opláchněte obličej vlažnou vodou. Vezměte si vatový tampon a namokřete ho vodou z rýže. Následně si s ním očistěte celou pleť.

Voda z rýže posílí vlasy

Toužíte po silných a zdravých vlasech? V tom případě si je proplachujte vodou z rýže. Můžete je používat místo kondicionéru. Nejprve si vlasy umyjte šamponem a následně si je opláchněte rýžovou vodou. Rýžová voda obsahuje inositol, který dokáže obnovit poškozené vlasy.

Posílí vám vlasové kořínky a podpoří objem. Navíc se vám budou lesknout a jejich rozčesávání vám půjde samo. Největší účinek poznáte, když budete rýžovou vodu na vlasy používat pravidelně dvakrát týdně. Dále čtěte: Cukety jsou velmi zdravé, mohou je jíst lidé s různými zdravotními potížemi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod