Víte, jaké banány jsou ty nejzdravější? Budete překvapeni! Žluté mezi ně rozhodně nepatří

 Zdraví 
04. června 2018 16:47 / Šárka Sokolská
  38
📷
4 fotografie v galerii
Banány jsou doslova nabité prospěšnými látkami Shutterstock
Takřka každý člověk má rád banány. Ale víte, které jsou ty nejzdravější? Zelené, žluté nebo s hnědými skvrnami? Asi se budete divit. Pokud jste si mysleli, že nejzdravější banány jsou ty žluté, pak se mýlíte.

Je prokázáno, že banány v sobě produkují látku zvanou TNF. Jde vlastně o „tumorový nekrózní faktor“, což je substance, která bojuje proti rakovině a působí hlavně na zvýšení imunity. Tuto látku obsahují však jenom banány, kterou jsou v určitém stadiu zralosti.

Obsah látek se mění

Pokud jste si mysleli, že nejzdravější banány jsou ty žluté, pak se mýlíte. Podle některých výzkumů se postupným dozráváním banánů mění látky obsažené v nich. Jde hlavně o zvyšování počtu antioxidantů a přeměnu škrobu na cukry, které jsou snadněji stravitelné. Vědci dále zjistili, že banány s tmavými tečkami na slupce zvyšují množství bílých krvinek v krvi. A přesně tyto „nahnědlé“ banány jsou ty nejzdravější.

Čím skvrnitější, tím lepší

Pokud má banán více tmavých skvrn, určitě se mu nevyhýbejte. Znamená to, že je zralý a tedy i mnohem zdravější. Banány s tmavými skvrnami obsahují více látek, které podpoří váš imunitní systém, zlepší vaše zdraví a hlavně nejvíce obsahuje látky TNF. Plně zralý banán je ideální pro váš zažívací systém, protože cukr v něm je snadno absorbován na rozdíl od banánů zelených, které jsou těžko stravitelné, díky vysokému obsahu škrobu, který je mnohem hůře stravitelný.

Dejte si i dva denně

Pro zvýšení imunity doporučují konzumovat 1 až 2 dobře dozrálé banány denně. Takové banány jsou v porovnání s banány se zelenkavou slupkou nebo běžnými žlutými banány údajně až 8krát zdravější. O tom, jaké všechny další pozitivní zdravotní účinky banány mají, jsme více psali zde.

Jak skladovat banány

Nikdy banány neskladujte v plastikových sáčcích, protože se v nich hromadí vlhkost a ta způsobuje rychlé hnití ovoce. Pokud jste si koupili nazelenalé banány, nechejte je dozrát při pokojové teplotě. Ideální je, pokud je budete skladovat zavěšené. Jakmile se na nich začnou objevovat hnědé skvrnky, zkonzumujte je, nebo je uskladněte v lednici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008