Muži kraťasy milují. Málokdo je ale umí správně nosit

 Móda 
03. června 2018 12:31 / Marie Popelková
  15
📷
7 fotografií v galerii
I v kraťasích mohou muži vypadat elegantně a stylově Internet
Léto bez krátkých kalhot si dnes už snad žádný muž ani nedokáže představit. Bohužel, ne každý je umí nosit tak, aby nevypadal, že zrovna přiběhl z nějakého atletického závodu. Pokud chce muž v šortkách vypadat dobře, měl by dodržovat určitá pravidla.

Dnešní muži berou kraťasy jako běžnou součást svého šatníku. Dříve tomu tak ale rozhodně nebylo. Krátké kalhoty byly v minulosti považovány za dětské oblečení. Mělo to praktický důvod - při hře si neošoupaly kolena. U dospělých mužů pak byly šortky přístupné jen v případě sportovců. Doba se změnila až s první a druhou světovou válkou, kdy se krátké kalhoty staly součástí vojenských uniforem.

A protože nošení krátkých nohavic bylo mužům příjemné a pohodlné, rychle se kraťasy v jejich šatnících zabydlely. Jenže co si budeme namlouvat - na mužských chlupatých nohách nic moc extra výstavního není. A pokud tedy pánové chtějí vypadat v šortkách dobře, důstojně a stylově, musejí se držet několika pravidel.

Kdy šortky nosit

V prvé řadě by měli muži vědět, kdy je lepší šortky nechat ve skříni. Pokud vás například čeká důležité pracovní jednání, na kraťasy raději zapomeňte. Horko nehorko. V takovém případě nepomůže ani to, když svůj outfit doplníte elegantní košilí či sakem. Totéž platí o společenských akcích typu divadlo.

O tom, že šortky by muži měli nosit jen v případě teplého počasí, snad není třeba mluvit. I když i dnes je občas na ulici k vidění muž, který si kraťasy obleče třeba v únoru.

Šortkám by se pánové měli vyhnout i v případě formálních akcí. A to i pokud se jedná o neformální golfový turnaj s obchodními partnery. Uděláte lépe, když si na podobnou akci dáte plátěné kalhoty, ovšem s dlouhými nohavicemi.

Délka a tvar

Co se týká délky a tvaru šortek, jde o zřejmě nejčastější problém českých mužů. Velmi často si muži z nepochopitelných důvodů vybírají příliš velké střihy, které jim pak na zadku a stehnech vlají jako stan, nebo naopak vybírají příliš uplé střihy, ve kterých připomínají spíše cyklistu v elasťákách.

Ani délku krátkých kalhot nedokáže většina mužů správně odhadnout. Ideálně by neměla přesahovat koleno a zároveň být maximálně 5 cm nad jeho začátkem. Pokud budete mít kratší, a nebudete zrovna na pláži, koupališti nebo na atletickém stadionu, budete vypadat poněkud nemístně.

A pokud si naopak obléknete tříčtvrťáky s mohutnými kapsami po stranách, moc parády taky nenaděláte.

Styl a barva

Je dobré, pokud má muž v šatní skříni několik párů jednoduchých šortek. I zde totiž platí, že v jednoduchosti je krása. Asi nejoblíbenější je typ zvaný chinos se dvěma kapsami v univerzální barvě, jako je béžová, modrá, černá nebo olivová. Šortky ale vždy vybírejte tak, aby vám ladily k co nejvíce variantám vašeho outfitu.

Klasika je sice klasika, ale léto samozřejmě vyzývá i k nejrůznějším experimentům. Pokud se vám líbí kraťasy s námořnickým dekorem či barevnými palmičkami, klidně si je pořiďte. Vždy je ale doplňte jednobarevným tričkem nebo košilí.

Ponožky

I výběr ponožek ke kraťasům bývá slabinou mnoha mužů. Na klasické ponožky, které končí na kotníkem, rychle zapomeňte. Pořiďte si raději několikery kotníčkové ponožky. K dostání jsou i takzvané neviditelné. Působí dojmem, že jste v botě bosý, ale přitom vás taková mini ponožka chrání před potem a případnými plísněmi.

Starý známý nešvar - ponožky v sandálech - už sice pomalu mizí, ale i dnes se najdou muži, kteří se tohoto nehezkého zvyku stále drží jako klíště. O tom, že i pánské ponožky podléhají módě, jsme psali zde.

S čím kraťasy kombinovat

Tradičně muži oblékají ke krátkým kalhotám tričko. Ale pokud je takový outfit pro vás poněkud nudný, vyzkoušejte například polo triko.

Velmi elegantně pak vypadají šortky s košilí. Ta by měla být z lehkého a vzdušného materiálu. To, zda zvolíte košili s krátkým rukávem nebo dlouhým, je jen na vás. V případě dlouhých rukávů docílíte nedbalé elegance tím, že rukávy jednoduše ohrnete.

Pokud chcete působit ještě zajímavěji, můžete kraťasy doplnit ještě sakem. Ovšem i v tomto případě by mělo být z lehkého materiálu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47