Top prostředek proti sezónním neduhům, který se vyplatí mít doma stále po ruce

 Zdraví 
31. května 2018 09:08 / Gabriela Opltová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Citron se vyplatí mít stále po ruce, a to i když vás zrovna žádné neduhy netrápí  Shutterstock
Citron je spolu s medem snad nejuniverzálnějším prostředkem pro rychlou léčbu různých sezónních neduhů. Kde všude ho můžeme využít? Více se dozvíte v našem dnešním článku.

Citrony jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a řady dalších rostlinných látek. Díky těmto látkám mají řadu léčivých účinků a jsou zdraví prospěšné. Citron má hned několik využití. S naprostou samozřejmostí si ho dáváme denně do čaje. Je výborný po ránu s teplou vodou. Je součástí mnoha jídelníčků pro detoxikaci. Citronová šťáva působí jako diuretikum, s čímž souvisí i rychlejší odplavení všech toxinů z těla. Kromě toho kyselá citronová šťáva upravuje pH močových cest. Voda s citronem na lačno. Mýtus nebo skvělá věc? Více se dozvíte zde.

Ale umíte si představit, že byste si dali citron třeba na krk? Tenhle žlutý zázrak se totiž může použít nejenom vnitřně, ale i na obklady při chrapotu a bolestech krku.

Citronové zábaly

Potřebovat budete jeden citrón, textilní utěrku nebo papírový ubrousek a šálu. Postup je přitom velmi jednoduchý. Citron nakrájejte na půl centimetrové kroužky, poklaďte je na papírový ubrousek. Konec utěrky přehnete, čímž vznikne balíček, který dáte do textilní utěrky. Takto zabalené kousky citronů si přidržíte na krku a zavážete šálou.

Na krku si tento zábal nechte asi půl hodiny, nikdy ne déle. Je totiž známo, že dlouhodobé působení šťávy z citronu může pokožce uškodit. Po půlhodině zábal odstraňte, osušte krk ubrouskem a přikryjte šálou. Ponechte jej v teple. Citronovou kůru opakujte 1x denně, několik dní po sobě.

A na co všechno můžeme ještě citron použít?

  • Citronová šťáva zmírňuje tělesný zápach
  • Při štípnutí hmyzem
  • Citronová šťáva vyběluje a čistí nehty
  • Odstraňuje lupy
  • Dezinfikuje škrábance a řezné rány
  • Pokud máte problémy s onemocněním žlučníku, zkuste pravidelné pití šťávy
  • Voda s citronem je také výborná při problémech s dýcháním, protože dokáže odbourat hleny
  • Pokud vás trápí astma, zkuste pít více vody a nikdy nezapomeňte na citron.

Sečteno a podtrženo. Citron se vyplatí mít stále po ruce. A i když vás zrovna žádné neduhy netrápí, citronová šťáva poslouží jako výborná prevence. Dejte si každé ráno vodu s citronem a budou se dít doslova zázraky. Přidáte-li lžičku medu, získáte navíc velmi lahodný a hlavně zdravý nápoj.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve