Nezvyklé léčebné metody: sáhněte po sodě, bramborách či sladkých rozinkách
Naši předkové si uměli poradit s kdejakým neduhem. A nepotřebovali k tomu žádné chemické léky, vystačili si i s tak obyčejnými surovinami, jako jsou například rozinky, soda nebo brambory.
Jedlá soda
Soda stojí pár korun a neměla by chybět v žádné domácnosti. Kromě toho, že je skvělým pomocníkem při úklidu domácnosti, má pozitivní vliv i na lidské zdraví. Navíc díky ní změkčíte i vaše tvrdé paty, jak jsme psali zde.
Zánět močových cest
Nasypte polovinu čajové lžičky jedlé sody do 2 dcl sklenice čisté vody a užívejte 2 až 3krát denně. To by mělo zanedlouho vyléčit infekci. Soda bikarbona totiž mění pH moči na zásadité, které je nepříznivé pro množení patogenních bakterií.
Pálení žáhy, zažívací problémy a bolest vředů
Soda bikarbona funguje okamžitě tím, že neutralizuje žaludeční kyseliny, pomáhá zmírnit pálení žáhy, trávicí problémy, a dokonce i bolesti žaludečních vředů. Dávkování je obvykle 1/2 čajové lžičky zcela rozpuštěné v půl sklenici vody, která se užívá každé dvě hodiny (neužívejte více než 3,5 čajových lžiček za 24 hodin nebo 2 čajové lžičky, pokud máte nad 60 let).
Soda bikarbona by se ale měla užívat jen příležitostně, ne při chronických stavech. Dávejte si pozor, abyste nekonzumovali nadměrné množství, které může způsobit vážnou nerovnováhu elektrolytů a kyselin/zásad v těle.
Popáleniny od slunce
Přidejte 1/2 šálku jedlé sody do vlažné vody do koupele a namáčejte postiženou oblast, zanedlouho pocítíte úlevu. Když vyjdete z vany, nechte pokožku uschnout dříve, než utřete zbytky sody. Můžete také přidat směs sody a vody jako chladný obklad a aplikovat ho přímo na popáleniny.
Brambory
Brambory obsahují bílkoviny, polysacharidy, vlákninu, tuky, esenciální aminokyseliny, vitaminy skupiny B, vitamin C, E, A, K, z minerálních látek a stopových prvků zinek, síru, hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, měď, chlór, fluor a spoustu dalších prospěšných látek. Mimo jiné i alantoin, který má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky.
Zácpa
Syrový brambor lze použít jako přírodní projímadlo. Připravte si šťávu ze dvou větších brambor, tu smíchejte s 2 dl vlažné vody a tímto nápojem zapijte lžíci lněného semene.
Vysoký tlak
Šťáva z brambor je také výborným přípravkem na snížení krevního tlaku, je to hlavně díky obsahu draslíku. Doporučené dávkování je 2× denně 1 dl bramborové šťávy po dobu 6 týdnů.
Ječné zrno
Uvařte si jednu bramboru ve slupce a tu pak zabalte do kapesníku. Na 15 minut přiložte na ječné zrno. Jen dejte pozor, aby nebyla brambora příliš horká.
Rozinky
Rozinky jsou doslova vitaminovou bombou. Obsahují havně vitamin A, který je dobrý pro tvorbu pigmentu a rozjasňuje pleť, vitamin B1 zklidní vaše nervy a působí proti stresu a B2 vás dokáže zbavit migrény a ochrání oči před šedým zákalem. Vitamin C zase podpoří imunitu, zrychluje metabolismus, pečuje o pokožku a posiluje cévy.
Mlsáním rozinek uděláte dobře i vašim střevům, obsahují totiž velké množství vlákniny, kterou potřebujete pro správné trávení. A zanedbatelný není ani počet minerálů, které v této dobrotě najdete, ať už je to železo, draslík nebo vápník pro zdravé kosti.
Anémie
Protože jsou rozinky bohaté na železo, měli by je do svého jídelníčku zařadit všichni anemici. Díky obsahu mědi mohou rozinky také pomoci zvýšit produkci červených krvinek.
Revma a artritida
Podle babiček byste při revmatických bolestech měli namočit několik polévkových lžic rozinek do vody přes noc a během následujícího dne je zkonzumovat. Tímto způsobem se vitaminy v dužině zkombinují s protizánětlivými látkami ve slupce, což pak mnohem lépe účinkuje na potlačování bolestí v kloubech.
Srdce
Vzhledem k tomu, že rozinky obsahují hodně draslíku, může toto sušené ovoce pomoci snížit krevní tlak, ale dokáže i upravit hladinu cholesterolu a udržuje dobré zdraví srdce.