Šest babských rad, jak vyzrát na zavšivenou hlavu

 Děti 
26. května 2018 08:12 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Úporné svědění hlavy je průvodním znakem toho, že má vaše dítě vši Shutterstock
Na vši vám pomůže nekvalitní slivovice, alpa nebo ocet. Vědci to zatím nepotvrdili, ale vypadá to, že veš dětská je velký gurmán a nelíbí se jí aroma tea tree olejíčku nebo olejového roztoku s alpou.

Noční můra každého rodiče, to jsou vši. Protivný tvoreček, který se usadí ve vlasech a saje tam dětem krev, což vyvolává úporné svědění a s tím spojené škrábání hlavy.

Vši se postupně stávají odolnými vůči chemickým látkám, které je měly spolehlivě usmrtit. Příčinou je časté používání těchto přípravků a organismus vší se jim stačil postupně přizpůsobit.  

Šíří se také znečištěným ložním prádlem, hřebeny, kartáči na vlasy, čepicemi, kšiltovkami, parukami a skříňkami na převlečení ve školce. O vších píšeme i tady.

Veš dětská umí rychle šplhat po vlasech, na něž přilepuje svá vajíčka s víčky. Během deseti dnů se víčka otevřou, mladé vši vylezou a hned sají. Těmito způsoby si s nimi poradíte.

Vyčesat

Nejúčinnější, avšak také nejpracnější metoda. Potřebujete velmi hustý krátký hřeben, abyste co nejpečlivěji prošli celý vlasatý porost. Jakékoliv nalezené vši nebo hnidy zabijte. Další metody jsou trochu jednodušší na realizaci, výsledek však nemusí být stoprocentní.

Olej s alpou

Namíchejte obyčejný stolní olej s francovkou v poměru 3:1. Tedy více oleje než francovky. Vlasy je nutné dokonale promastit, zakrýt igelitovým sáčkem a nechat působit více než hodinu. Poté hlavu opláchněte běžným šamponem.

Ocet

Jiné babské rady doporučují ocet. Ten se pořádně vmasíruje do vlasů a poté se hlava zabalí do igelitového sáčku a ručníku. Pokožka bude trochu červená, ale to je jen lehké podráždění, které za chvíli zmizí.

Žehlička na vlasy

Tuto metodu vymyslely moderní babičky v 21. století. Přišly na to, že když si přejíždíte horkou žehličkou po vlasech, hnidy vlivem horka doslova explodují.

Tea tree olejíček

Účinnou prevencí proti napadení vší by měl být šampon s přídavkem tea trea oleje nebo samotný olej. Jeho silné aroma totiž vši odpuzuje. 

Slivovice

Jestli doma máte lahev darované a nepříliš chutné slivovice, nebude vám jí líto. Použijte ji na likvidaci zavšivené hlavy. Polejte dítěti hlavu, zabalte a nechte několik hodin působit. Čím větší "patok", tím lépe tato metoda zabírá.  

Po ošetření zavšivených hlav v rodině se soustřeďte na čistotu domácnosti. Všechno ložní prádlo je třeba vyprat na 90 stupňů. Soustřeďte se i na matrace, ty je nutné vyklepat a vyluxovat. Rámy a čela postele omyjte dezinfekčním prostředkem. Je nutné vyprat všechno oblečení. Věci, které se nedají vyprat, dejte minimálně na jeden den do mrazáku. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve